Andries Kok

1906-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 38 jaar geworden

Geboren op 18-03-1906 in Amsterdam 

Overleden op 26-06-1944 in Bremen, Stadtkr. Bremen 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

AMSTERDAM, MONUMENT VOOR DE SLACHTOFFERS VAN DE STADSREINIGING

HET MONUMENT Hannie Dankbaar Passage 33, 1053 RT, Amsterdam (Amsterdam), Noord-Holland, NederlandVorm en materiaalHet monument voor de slachtoffers van de Stadsreiniging van Amsterdam is een metalen plaquette waarop met zetletters een tekst is... Lees meer

HET MONUMENT

Hannie Dankbaar Passage 33, 1053 RT, Amsterdam (Amsterdam), Noord-Holland, Nederland
Vorm en materiaalHet monument voor de slachtoffers van de Stadsreiniging van Amsterdam is een metalen plaquette waarop met zetletters een tekst is aangebracht.


Tekst De tekst op de plaquette luidt

:‘IN MEMORIAM BIJ DE STADSREINIGING VIELEN IN DEN OORLOG1940 – 1945 ALS SLACHTOFFER


J.F. BEERENS

W.H. DUFFELS

A. KOK

N. NUNES VAS

M. VOET’

De plaquette hing oorspronkelijk in het hoofdkantoor van de Stadsreiniging aan de Kwakersstraat 1-3. Vanwege stadsvernieuwing is de plaquette in mei 1985 overgebracht naar de nieuwe locatie van het hoofdkantoor aan de Stadhouderskade 1. Het hoofdkantoor van de Stadsreiniging huisvestte hier tot 1990. Daaropvolgend is de plaquette teruggekeerd naar de Kwakersstraat in het destijds nieuw gebouwde stadsdeelkantoor Oud-West. Vanwege de sloop van het stadsdeelkantoor is de plaquette tijdelijk opgeslagen geweest. In januari 2015 is de plaquette herplaatst in het nabijgelegen rijksmonument De Hallen op het voormalige terrein van de Westelijke Tramremise.



DE GESCHIEDENIS

Het monument herinnert aan de personeelsleden van de Amsterdamse Stadsreiniging die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.


De namen van de slachtoffers luiden die op de plaquette genoemd staan zijn:J.F. Beerens, W.H. Duffels, A. Kok, N. Nunes Vas, M. Voet, B.C. van Wittenhorst.


Veel van de medewerkers van de stadsreiniging deden mee aan de Februaristaking in 1941, het protest tegen de Jodenvervolging. Onder hen Dirk van Nimwegen, een van de initiatiefnemers van de staking.


OnthullingHet monument is in juli 1946 onthuld tijdens een plechtige bijeenkomst in de hal van het hoofdkantoor van de Stadsreiniging aan de Kwakersstraat 1-3 te Amsterdam.



OORLOGSSLACHTOFFERS

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Sluiten
Bron: Site comité 4 en 5 mei

Geplaatst door C.P.W Kok op 12 april 2023

ABC3 A87 A C4 FE 4846 8 D25 5 C845 DD45 C93
B5 DA07 F2 B4 F4 4 ED5 8 AAC 654 AE3145250

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer B188
A.Kok.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Loenen, Ereveld Loenen

Plaats:
Apeldoorn

Loenen, Ereveld Loenen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu