Cornelis Gerhard Anton de Kom
1898-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 47 jaar geworden
Geboren op 22-02-1898 in Paramaribo, Sur.
Overleden op 24-04-1945 in Kdo. Sandbostel, Neuengamme
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
2020 - Anton de Kom opgenomen in de Canon van Nederland
Anton de Kom
Strijd tegen racisme en kolonialisme
Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale...
Lees meer
Anton de Kom
Strijd tegen racisme en kolonialisme
Anton de Kom is een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceert hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.Meer informatie via onderstaande link.
Sluiten
Bron: https://www.canonvannederland.nl/nl/antondekom
Geplaatst door M. Rodenburg op 18 februari 2021
Complete biografie over Anton de Kom
De complete biografie van Anton de Kom beschrijft gedetailleerd zijn leven, maar ook hoe hij na zijn dood een inspiratie voor velen werd.
A.Boots en R. Woortman, Anton de Kom. Biografie 1898-1945/1945-2009. Bekroond met de E. du Perronprijs 2010 en opgenomen in de longlist voor de beste historische biografie 2009.
Geplaatst door Alice Boots op 04 oktober 2020
Over Cornelis Gerhard Anton de Kom.
Bron: Vereniging 18 juni.
Geplaatst door Jurriaan Wouters op 06 mei 2018
Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost, portret Anton de Kom
Het portret is vervaardigd door de schilder Herman Morssink en onderdeel van de collectie Helden. Schilderijen van verzetshelden.
Het betreft een reizende expositie.
http://4en5mei-comite-amsterdamzo.123website.nl/
Bron: http://4en5mei-comite-amsterdamzo.123website.nl/
Geplaatst door Gerrit Reijnen op 23 april 2018
Cornelis Gerhard Anton de Kom
Na de basis- en vervolgopleiding in zijn geboorteland volgde De Kom een cursus boekhouden. Hij kreeg daarna een kantoorbetrekking bij de firma Cooke en bij de Balata-Compagnie in Paramaribo.
Door de contacten met balata-bleeders (rubber-tappers)...
Lees meer
Na de basis- en vervolgopleiding in zijn geboorteland volgde De Kom een cursus boekhouden. Hij kreeg daarna een kantoorbetrekking bij de firma Cooke en bij de Balata-Compagnie in Paramaribo.
Door de contacten met balata-bleeders (rubber-tappers) werd hij zich bewust van de slechte werk- en leefomstandigheden van de arbeiders. Dit zou zijn verdere leven beïnvloeden. In 1920 kwam hij als werkend passagier aan boord van een schip naar Nederland. Als vrijwilliger was hij daarna een jaar in dienst bij het 2e Regiment Huzaren. Later werkte hij als assistent-accountant en vertegenwoordiger in koffie, thee en tabak.
Naast zijn normale werkzaamheden ontwikkelde hij zich op politiek en literair gebied. De Kom hield lezingen over Suriname en schreef artikelen in ‘Links Richten’, een uitgave van een arbeiders-schrijvers-collectief.Op 6 januari 1926 trad hij in het huwelijk met Petronella Catharina Borsboom. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Adolph, Cornelis, Antoine en Judith. In verband met ziekte van zijn moeder vertrok Anton de Kom in december 1932 per S.S. 'Van Rensselaer' met zijn gezin naar Suriname. Zijn activiteiten als raadsman (Adek) voor de allerarmsten in de kolonie werden door het toenmalige gezag als bedreigend ervaren. Hij werd op 4 februari 1933 gearresteerd en in Fort Zeelandia te Paramaribo gevangen gezet 'wegens pogingen het gezag omver te willen werpen'. Een demonstratie op 7 februari 1933 voor zijn vrijlating werd met geweld onderdrukt ten koste van twee doden en 22 gewonden. Op 10 mei 1933 werd Anton de Kom zonder vorm van proces op de boot gezet en verbannen naar Nederland.In januari 1934 verscheen het door hem geschreven boek ‘Wij slaven van
Suriname’. Hieraan had hij zes jaar gewerkt. Zijn contacten met linkse schrijvers
en kunstenaars zette hij voort en dit mondde uit in een strijd met het opkomende fascisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij mee aan het links georiënteerde illegale blad ‘De Vonk’ en de verspreiding ervan. Ook gaf hij Engelse les aan kinderen van enkele groenten- en fruitgrossiers met wie hij contacten onderhield. Engels was een verboden taal tijdens de oorlogsjaren, zodat hij zich kwetsbaar opstelde.Toen hij op 7 augustus 1944 zijn huis in de Johannes Camphuysstraat in Den
Haag verliet werd hij door de Sicherheitsdienst (SD) opgewacht en gearresteerd. Vermoedelijk was dit een gevolg van verraad. In zijn tas vonden ze belastend materiaal. ’s Avonds volgde een huiszoeking bij de familie De Kom. In de woning ontdekten de Duitsers in een kast een aan de oudste zoon Adolph toebehorende kristalzender. Dit apparaat was voor de invallers meer dan voldoende bewijs dat De Kom zich bezighield met ondergrondse praktijken. Men is ook nog op zoek geweest naar wapens, maar die vonden ze niet. Na zijn aanhouding en verhoor brachten ze hem naar de gevangenis in Scheveningen. Via het kamp Vught, waar hij in 'De Bunker' terechtkwam, werd hij op 6 september 1944 bij de evacuatie van het kamp afgevoerd naar het concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn, van daaruit volgde transport naar KZ Neuengamme en Ausenkommando Sandbostel. In het laatste kamp overleed hij.Zijn weduwe nam in 1982 het postuum aan hem toegekende Verzetsherdenkingskruis in ontvangst. In Amsterdam, Den Haag en Paramaribo werden straten naar Anton de Kom vernoemd. In Suriname werd een universiteit naar hem genoemd.'Sranan mijn vaderland, eenmaal hoop ik u weer te zien, op de dag waarop alle ellende uit u weggewist zal zijn'. (citaat uit Wij slaven van Suriname, A. de Kom).Na de vondst van de stoffelijke resten in 1960 vond de herbegrafenis plaats op het Ereveld Loenen.
Sluiten
Bron: Boek Ereveld Loenen teksten Jan Heerze, Jack Kooistra & Johan Teeuwisse Sdu Uitgevers Den Haag jaar 2000
Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 01 mei 2017
Familie de Kom
Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 15 april 2016
Cornelis Gerhard Anton de Kom staat ook op monument te:
- Amsterdam, monument voor Anton de Kom
- Paramaribo, Monument Surinaamse Gevallenen van de Tweede Wereldoorlog
- Paramaribo, Anton de Kom
- Paramaribo, gedenksteen voor Anton de Kom
- Loenen, Ereveld Loenen
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Leg bloemen op dit graf
Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen