Arend Jan Krosse
1906-1940
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Tijdlijn 9 Mei tot en met 11 Mei
9 Mei 1940
21:00 verontrustende berichten aan de grens, mogelijk een Duitse inval. De troepen aan het zuidfront worden niet op de hoogte gesteld, en bereiden zich dus ook niet voor op een aanval.
10 Mei 1940
04:00 Majoor Ravelli wordt wakker van afweergeschut en vliegtuigen.
05:30 Majoor Ravelli krijgt bericht over Duitse vliegtuigen en parachutisten die mogelijk zijn Aangekomen, Ravelli brengt zijn manschappen in positie in ’s Gravendeel.
In de loop van de ochtend krijgt Majoor Ravelli o.a. 1-II-28 R.I en 2-II-28 R.I toegevoegd.
1-II-28 R.I. krijgt het ergens in de middag bevel om de Kil over te steken en Wieldrecht te
bereiken om aldaar de oostelijke oever van de Kil te beveiligen.
18:30 Daar voegt de rest van de groep Ravelli zich bij 1-II-28 R.I. Ze houden daar stand tot de avond. Informatie komt die avond binnen dat Duitse parachutisten Amstelwijck hadden ingenomen. De groep Ravelli krijgt de opdracht om Amstelwijck te hernemen en daarna via de Dordtschestraatweg de zuidkant van Dordrecht te bereiken.
19:45 In het donker begint de groep Ravelli de aanval op Amstelwijck. De groep werd gesteund door een mortiergroep die voorbereidend aan de aanval meerdere mortieren afvuurden op Amstelwijck. Bij aankomst in Amstelwijck trof de groep Ravelli enkel dode burgers en een Duits noodhospitaal. Achteraf blijkt Amstelwijck in de middag al beschoten te zijn door Nederlandse mortieren. De Duitse gevechtseenheden hadden het gebied al verlaten.
Bij het naderen van Amstelwijck werden de Nederlandse troepen geraakt door eigen mortiervuur, het bevel tot vuren was bij de mortiergroep aan de Kil te laat binnengekomen. 2 Nederlandse militairen raken gewond door het eigen mortiervuur.
Bij aankomst in Amstelwijck besluit Majoor Ravelli positie in te nemen bij het kruispunt van de oude rijksweg en rust te houden. De keukenwagen komt warm eten brengen voor de manschappen.
23:00 groep Ravelli krijgt de opdracht om voorwaarts te gaan richting het viaduct aan de
Glazenstraat, nabij de zeehaven in Dordrecht.
11 Mei 1940
01:00 Groep Ravelli komt aan bij de omgeving van het viaduct, aan de Glazenstraat.
Tussen de Glazenstraat en School word de groep vanuit oostelijke richting onder vuur
genomen door een Duitse mitrailleur. De militairen duiken in dekking en blijven stil, om zo niet op te vallen in het donker.
02:30 De Duitse troepen beginnen weer met vuren. Er vliegen Duitse vliegtuigen over waar parachutisten uit springen. Ten noorden van de groep Ravelli vallen bommen.
II-28 R.I. kreeg opdracht het complex zeehaven te zuiveren. Inmiddels waren er al
meerdere militairen omgekomen. Het zeehaven complex blijkt niet bezet door de Duitsers. De groep Ravelli neemt hier positie in.
12:00 Majoor Ravelli heeft contact met de Luitenant Kolonel en geeft zijn situatie door. Daarna stuit. De majoor op een gedeelte van zijn groep die terug trekt. Hij hoort schoten en geschreeuw uit noordelijke richting. De Duitsers rukken op richting het zeehaven complex. Het overgebleven deel van de groep Ravelli nemen opnieuw stelling in.
Majoor Ravelli ziet vanuit noordelijke richting mensen naderen op de Dordtschestraatweg. Het zijn soldaten met vlaggen, ze schreeuwen iets onverstaanbaars. Majoor Ravelli weet niet wat er aan de hand is. Hij besluit samen met aanwezige officieren en sectie commandanten een kijkje te gaan nemen. Uit de berm komen Duitse militairen met hun wapens getrokken. Majoor Ravelli en de andere officieren en commandanten worden krijgsgevangen genomen door de Duitsers.
Geplaatst door Rick Van Hooijdonk op 10 januari 2024
Een kijkje in de laatste dagen van Korporaal Arend Jan Krosse
Op 19 januari 1906 wordt Arend Jan Krosse geboren in Apeldoorn. Op latere leeftijd verhuist hij met zijn ouders naar Wassenaar, waar hij later ook met zijn vrouw Hildegard zal wonen. Arend Jan Krosse en zijn vrouw krijgen geen kinderen. Arend Jan is metselaar van beroep, en is als dienstplichtig militair ingedeeld het 4e regiment infanterie. Enige tijd voor de oorlog in Nederland uitbreekt wordt hij bij het 28e
regiment infanterie geplaatst.
In de dagen naar de oorlog toe wordt Arend Jan gemobiliseerd ter voorbereiding op de Duitse inval. Arend Jan Krosse is als korporaal bij het 28e regiment infanterie gelegerd nabij ‘s-Gravendeel.
Op 10 mei 1940, omstreeks 04:00 wordt het regiment van korporaal Krosse gewekt door het geluid van vliegtuigen en afweergeschut. Rond 05:30 wordt de groep van korporaal Krosse in gereedheid gesteld in ‘s-Gravendeel en toegevoegd aan de “groep Ravelli” onder leiding van majoor Ravelli. Als er informatie binnen komt over Duitse parachutisten die zijn geland verplaatst de groep Ravelli zich over de kil, om de oostelijke over van deze rivier te beveiligen. Tot omstreeks 19:45 houden ze daar stand, dan krijgt de groep namelijk te horen dat het nabij gelegen Amstelwijck is ingenomen door Duitse parachutisten. De groep Ravelli krijgt de opdracht om Amstelwijck te bevrijden van de Duitse parachutisten en daarna op te rukken naar de zuidkant van Dordrecht. In het donker begint de groep Ravelli de aanval op Amstelwijck, ze krijgen hierbij steun van een mortiergroep. Echter gaat er iets mis in de communicatie waardoor de groep Ravelli wordt bestookt door het eigen mortiervuur. Twee Nederlandse militairen raken hierdoor gewond. Bij aankomst blijkt dat de Duitse gevechtseenheden al vertrokken zijn. De groep van korporaal Krosse treft enkel nog een noodhospitaal aan, ingericht door de Duitsers. Majoor Ravelli besluit te rusten en vraagt de veldkeuken een warme maaltijd te bereiden. De rust duurt helaas niet lang, want omstreeks 23:00 krijgt de groep het bevel om voorwaarts te gaan naar het viaduct aan de glazenstraat in Dordrecht.
Op 11 mei 1940 rond 01:00 komt de groep Ravelli aan in de omgeving van de glazenstraat. Nabij het viaduct worden ze onder vuur genomen vanuit oostelijke richting. Korporaal Krosse en zijn collega’s duiken aan de westzijde van de dordtschestraatweg in een greppel, om dekking te zoeken voor het mitrailleurvuur. De groep Ravelli blijft in dekking. Rond 02:30 wordt de groep weer bestookt met vijandelijk vuur, inmiddels landen er ook Duitse parachutisten in de omgeving. Omdat het steeds lastiger wordt om stand te houden besluit majoor Ravelli zich terug te trekken naar het complex zeehaven. De groep Ravelli neemt daar positie in. rondom het complex in de zeehaven vinden hevige vuurgevechten plaats. In deze vuurgevechten sneuvelen veel Nederlandse militairen, waarschijnlijk komt Arend Jan Krosse hier ook om het leven. De precieze locatie waar korporaal Krosse is gesneuveld is niet bekend, maar afgaande op de gevechtsverslagen is dit waarschijnlijk ergens tussen de glazenstraat en het zeehavencomplex.
Geplaatst door Rick Van Hooijdonk op 10 januari 2024