Johannes Petrus Josephus Walterus Kusters

1895-1942

0

Oorlogsslachtoffer

Is 47 jaar geworden

Geboren op 01-04-1895 in Arnhem 

Overleden op 07-04-1942 in Batavia-Antjol 



Onderscheiding
VOA.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Vaarwel tot betere tijden!

Eind jaren '20 was Johannes Petrus Josephus Walterus (Peter) Kusters voorzitter van het hoofdbestuur van de Postbond in Bandoeng. Hij was ook controleur eerste klasse bij de PTT. Kusters stond bekend als een zeer bekwaam en uitstekend... Lees meer

Eind jaren '20 was Johannes Petrus Josephus Walterus (Peter) Kusters voorzitter van het hoofdbestuur van de Postbond in Bandoeng. Hij was ook controleur eerste klasse bij de PTT. Kusters stond bekend als een zeer bekwaam en uitstekend onderhandelaar en een man-uit-een-stuk die zijn verantwoordelijkheid zwaar voelde wegen. Later werd hij voorzitter van het VVO (Vereniging van Overheidsdienaren) en pleitte hij voor meer politieke invloed voor de vakverenigingen. Kusters was ook actief als commissaris in de Nieuwe Indische Pers, die in 1934 werd opgericht. Hij stopte echter als commissaris omdat hij het niet eens was met het gevoerde (financiële) beleid. Kusters ging vervolgens werken als omroepleider van de Nederlandsch Indische Radio Omroep.

Na de inval van de Japanners op Java en de gedwongen overgave van de Nederlanders zond de Nederlandsch Indische Radio Omroep Maatschappij (NIROM) op 8 maart om elf uur 's avonds haar laatste nieuws uit via een tijdelijke zender in Ciumbul. Presentator Bert Garthoff sprak de legendarische woorden uit: "Wij sluiten nu. Vaarwel tot betere tijden. Leve de koningin!" De uitzending eindigde met het Wilhelmus. Tot 18 maart werd het Wilhelmus elke dag uitgezonden als de NIROM zijn dagtaak beëindigde, waarna de Japanners hier een einde aan maakten. Op 7 april werden drie werknemers van de zender gearresteerd en onthoofd in Antjol, waaronder Peter Kusters. Kusters en zijn twee medewerkers waren de eerste slachtoffers in Indië van de beruchte Kempeitai.

Sluiten
Bron: "De Verbinding met Nederlands-Indie" op https://verbindingnedindie.wordpress.com

Geplaatst door Anton Waanders op 24 april 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Ancol


Vak/rij/nummer III111:112
Graffoto Verz.gr.Antjol 111-112.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu