Izak Simon de Levie

1932-1943

Izak

Oorlogsslachtoffer

Is 10 jaar geworden

Geboren op 06-08-1932 in Bellingwolde 

Overleden op 23-07-1943 in Sobibor 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Mijn herinnering aan Izak Simon (Izi) de Levie (06-08-1932 tot 23-07-1943) en aan zijn zus Marie Bloemke (Marietje) de Levie (23-02-1931 tot 23-07-1943).

Tiny (Jantina Harmina Antjedina) Schutte (14-10-1932), een klasgenootje van de Westerschool"Ik ging naar de Westerschool in Bellingwolde, evenals Izi en zijn oudere zus, Marietje. Wij begonnen samen in de eerste klas, bij juffrouw Wubbema. Familie... Lees meer

Tiny (Jantina Harmina Antjedina) Schutte (14-10-1932), een klasgenootje van de Westerschool

"Ik ging naar de Westerschool in Bellingwolde, evenals Izi en zijn oudere zus, Marietje. Wij begonnen samen in de eerste klas, bij juffrouw Wubbema. Familie de Levie woonde naast fotograaf Kruiter en tegenover burgemeester. Samen met mijn oudere broer Bertus en zus Annie liep ik vanaf het Veendiep naar school, een hele lange wandeling. Op weg naar school kwamen we altijd langs het huis van Izi en Marietje. Ik herinner mij nog dat ze geelachtige gordijnen voor de ramen hadden. Ze stonden vaak buiten al op ons te wachten of we riepen hun namen om te zien of ze nog binnen waren. Samen liepen we dan verder naar school.


In de eerste klas namen alle kinderen een rol meelkoekjes mee naar school. De juf bewaarde deze koekjes in een la in de ladenwand. ’s Morgens en ’s middags kregen we een meelkoekje uit de voorraad. Voor een stuiver kochten we in de winkel van bakker Doorlag vaak een zakje salmiak om aan te likken. Om de beurt mocht iedereen even likken. De jongens en de meisjes zaten ieder in een eigen rij in de klas, maar op het schoolplein speelden we volop met elkaar. Izi stond altijd bij mij in de buurt. Het zakdoekje werd door hem vaak bij mij neergelegd als we ‘Zakdoekje leggen” speelden. Ook op de schoolfoto staat hij naast mij, een tengere jongen, hij kon goed leren. Marietje zat bij mijn oudere zus Annie in de klas.


Op een dag kwamen Izi en Marietje op school met een gele ster op hun jas genaaid. Ik herinner mij nog goed dat wij als kinderen zeiden “ Zullen we die ster eraf trekken?”. “Dat mag niet”, vertelden Izi en Marietje. Een tijdje later kwamen ze helemaal niet meer. Voordat wij de klas ingingen, we moesten dan altijd in een rij gaan staan, vroegen we “waar zijn Izi en Marietje, meester?”. “Laten we het daar maar niet over hebben”, zei de meester. Ik herinner mij ook nog goed dat het een hele vreemde dag was. Wij hebben niet gespeeld die dag, een beetje op het hek gezeten. De gordijnen van het huis van familie de Levie bleven dicht. We hebben Izi en Marietje nooit meer gezien, maar ze zijn zeker niet uit mijn herinnering verdwenen. Ieder jaar rond 4 mei denk ik aan hen. Hun foto staat nog niet op de website van 4en5mei.nl bij de informatie over het Joods Monument in Bellingwolde. Die heb ik laten toevoegen om Izi en Marietje een gezicht te geven. Vanaf een schoolfoto omstreeks 1940. Iedereen staat nog onbezorgd op de foto. Vandaag (4 mei 2024) heb ik bloemen bij het Joods Monument in Bellingwolde gelegd. Izi en Marietje zijn door mij nooit vergeten".

Sluiten
Bron: Herinneringen van een oud klasgenootje van Izak en Marie de Levie.

Geplaatst door G Drent op 04 mei 2024

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Conc. kamp Sobibor

Gedenkboek: 19

Monument

Naam:
Bellingwolde, Joods Monument

Plaats:
Bellingwedde

Bellingwolde, Joods Monument

Nationaal archief

Bekijk
Menu