Abraham Hendrik Loomans
1905-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 39 jaar geworden
Geboren op 27-05-1905 in Sint Laurens
Overleden op 25-04-1945 in Bad-Berka, Landkreis Weimar
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Abraham Hendrik Loomans is de zoon van Adrianus Loomans en Johanna van Leerzem. Abraham is geboren in het Zeeuwse Sint Laurens op 27 mei 1905. En jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Middelburg, waar hij opgroeide. Na het voltooien van...
Lees meer
Abraham Hendrik Loomans is de zoon van Adrianus Loomans en Johanna van Leerzem. Abraham is geboren in het Zeeuwse Sint Laurens op 27 mei 1905. En jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Middelburg, waar hij opgroeide. Na het voltooien van zijn schoolopleiding ontmoette Abraham Janneke van den Bergen met wie hij trouwde in 1930. Uit dit huwelijk is één zoon geboren. In 1934 werd het huwelijk door echtscheiding ontbonden en vertrok Abraham naar Zandvoort. Daar vond hij werk als koperslager. In 1938 verstigde Abraham zich als koopman in Amsterdam. Daar ontmoette hij Mietje Polak met wie hij in het huwelijk trad. Zij kregen 2 kinderen. Tijdens de Duitse bezetting woonde het gezin op verschillende adressen in Amsterdam. Abraham en Mietje verleenden in hun huis onderdak aan Joodse onderduikers. In 1943 werd hun huis aan de Tilanusstraat 46 hs overvallen waarbij Mietje, de twee kinderen en de onderduikers werden afgevoerd naar kamp Westerbork. Mietje en de kinderen overleefden de oorlog en vestigden zich weer in Amsterdam. Abraham werd eveneens gearresteerd en opgesloten in het Huis van Bewaring in Amsterdam. Vanwege zijn verzetsactiviteiten werd hij veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Uiteindelijk kwam hij in het concentratiekamp Buchenwald terecht, waar hij het kampnummer 93330 kreeg. Op 18 januari 1945 werd Abraham ontslagen uit het kamp. Zijn lijden was hiermee echter niet ten einde. Hij werd door de Duitsers tewerkgesteld in een garage in Bad Berka. Daar kreeg hij een geestelijke inzinking waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Abraham Loomans overleed aan de doorstane verschrikkingen. Op verzoek van de familie is zijn stoffelijk overschot na de oorlog overgebracht naar Nederland en herbegraven in Middelburg. Sinds 1964 rust hij daar in een oorlogsgraf in het Nederlandse erehof.
Bronnen: Familie Loomans, Archief OGS
SluitenGeplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 21 oktober 2013
Abraham Hendrik Loomans Sachsenhausen nr 101968, Buchenwald 93330
Abraham Hendrik Loomans werd op 9 of 10 september 1944 in Sachsenhausen geregistreerd als nr 101968. Hij werd later overgebracht naar Buchenwald waar hij werd geregistreerd als nr 93330.
(bron eigen onderzoek E. van der Most archief Arolsen)Lees meer
Abraham Hendrik Loomans werd op 9 of 10 september 1944 in Sachsenhausen geregistreerd als nr 101968. Hij werd later overgebracht naar Buchenwald waar hij werd geregistreerd als nr 93330.
(bron eigen onderzoek E. van der Most archief Arolsen)
SluitenBron: Archief Arolsen
Geplaatst door E. van der Most op 06 april 2021
Handanderungsliste geeft aan dat op 15-1-1945 Loomans naar Malachit bij Langenstein-Zwieberge zou komen. Daarboven een aantal overledenen en een andere Duitse gevangene die werd overgeplaatst. De letter tussen het gevangenennummer en de achternaam geeft de nationaliteit waarschijnlijk aan.
Geplaatst door Ben Benneker op 17 februari 2015
Het briefje van SS-Uscha Wolf is op 15-1-1945 geschreven. Mogelijk is Loomans dus op maandag 18-1-1945 naar K.L. Zwieberge (K.L. Zwie zoals op het briefje te lezen is)overgeplaatst t.b.v. project Malachit i.p.v. een garage in Bad Berka?
Geplaatst door Ben Benneker op 17 februari 2015
Handanderung Malachit waarop het overlijden van Abraham Loomans wordt gemeld. Project Malachit was een project waar door de SS Baustab ex-gevangenen uit K.L. Buchenwald en gevangenen uit K.L. Langenstein-Zwieberge tewerk werden gesteld als...
Lees meer
Handanderung Malachit waarop het overlijden van Abraham Loomans wordt gemeld. Project Malachit was een project waar door de SS Baustab ex-gevangenen uit K.L. Buchenwald en gevangenen uit K.L. Langenstein-Zwieberge tewerk werden gesteld als dwangarbeiders en in de Thekenberg een gangenstelsel uitgroeven t.b.v. een onderaardse V2 fabriek.
Sluiten
Geplaatst door Ben Benneker op 17 februari 2015