Herman Löwenthal

1924-1944

Herman Löwenthal

Oorlogsslachtoffer

Is 20 jaar geworden

Geboren op 10-08-1924 in Silvolde 

Overleden op 24-08-1944 in Kdo. Weimar 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gedenk- en wandelpark 't Olde Kerkhof Gendringen

Opdat wij niet vergeten

Bron: Maarten Koudijs

Geplaatst door Maarten Koudijs op 17 mei 2024

Herdenkingsmonument Opdat wij niet vergeten

Herman Löwenthal

Herman Löwenthal was geïnterneerd in Kamp Amersfoort. Dat was een 'Durchgangslager' voor doorzending naar concentratiekampen. Een grote groep gevangen waren werkweigeraars en mannen die opgepakt waren omdat zij aan gedwongen arbeid... Lees meer

Herman Löwenthal was geïnterneerd in Kamp Amersfoort. Dat was een 'Durchgangslager' voor doorzending naar concentratiekampen. Een grote groep gevangen waren werkweigeraars en mannen die opgepakt waren omdat zij aan gedwongen arbeid (Arbeitseinsatz) wilden ontkomen. Zij zouden naar Duitse fabrieken afgevoerd worden. Op 18 april 1944 vertrok een transport met 537 Nederlandse mannen en één Fransman naar Duitsland. Eén van hen was Herman Löwenthal, gevangene nummer 8546.

De gevangenen van het Amersfoort-transport werden op diverse plekken in en buiten het kamp te werk gesteld en ook in Gustloff-Werke II . Vanaf het voorjaar 1944 werden er onderdelen voor de V2 raket vervaardigd. Deze wapenfabriek was door de geallieerden ontdekt en op 24 augustus 1944 werd door de 8th Air Force een precisiebombardement uitgevoerd op de fabriekshallen van de Gustloff-Werk II. De vernietiging van de fabrieksgebouwen was enorm. Alle gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt en de fabriek is na het bombardement nooit meer opgebouwd.

In de overlijdensakte van Herman Löwenthal staat als overlijdensdatum 24 augustus 1944 vermeld. Er mag worden aangenomen, dat hij één van de slachtoffers van het bombardement was.

Sluiten
Bron: Marcel van Berkum en Maarten Koudijs

Geplaatst door Maarten Koudijs op 17 mei 2024

Personal karte

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu