Menu

Gerrit Luichies

1886 - 1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 58 jaar geworden

Geboren op 09-08-1886 in Ambt-Hardenberg

Overleden op 02-03-1945 in VarsseveldWebsite onderhoud

Onze website en de database erachter zijn recent helemaal vernieuwd.

Wij werken op dit moment hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Zo zijn nog niet alle bijdrages gekoppeld aan de persoonskaarten. Mocht u nog iets missen, dat kunnen wij u ervan verzekeren dat er hard wordt gewerkt om dit te herstellen.

Ook de bestelprocedure van de bloemen is vereenvoudigd. Mocht het bestellen van een bloemlegging toch niet lukken, neemt u dan contact met ons op.

Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gerrit Luichies

Gerrit Luichies wordt op 9 augustus 1886 geboren in Bergentheim als zoon van landbouwer Berend Jan Luichies (Gramsbergen 1856) en Truite Stoeten (Ambt Hardenberg 1852). Luichies wordt opperman (metselaarsassistent). Op 28 juni 1929 trouwt hij met... Lees meer

Gerrit Luichies wordt op 9 augustus 1886 geboren in Bergentheim als zoon van landbouwer Berend Jan Luichies (Gramsbergen 1856) en Truite Stoeten (Ambt Hardenberg 1852). Luichies wordt opperman (metselaarsassistent). Op 28 juni 1929 trouwt hij met Elsje Kelder (Ambt Hardenberg 1898). Zijn familie en vrouw noemen hem “ome Gait”. Het echtpaar Luichies woont in Brucht in een gedeeld huis: Gerrit en Els in het voorste deel, een andere familie – Ekkel genaamd – achter. Ze krijgen geen kinderen en zetten zich in voor hun werk en voor de Nederlands-Hervormde kerk.

In de oorlog zit Gerrit Luichies bij de Raad van Verzet. In mei 1943 begint hij met het helpen en verzorgen van onderduikers. Ook verspreidt hij het verzetsblad Trouw en is hij in het bezit van illegale wapens. Vanaf najaar 1944 zit Gerrit bij de Binnenlandse Strijdkrachten, gewest 4. Hij valt onder Evert Schippers, de N.B.S.-commandant in Bergentheim. Echtgenote Els weet na de oorlog niet veel van zijn illegale activiteiten: alleen dat haar man een wapen in huis had en op verzoek was toegetreden tot het verzet om mee te helpen bij de bevrijding. Op 12 januari 1945 wordt Gerrit bij de weduwe Meilink thuis in Bergentheim gearresteerd. Die dag worden meerdere mannen uit Hardenberg en omgeving opgepakt, omdat verzetsstrijders Albert Bols en Mans Schuurman de avond ervoor zijn doorgeslagen tijdens hun verhoor. Alle arrestanten worden afgevoerd naar Kamp Erika in Ommen. De weg van Gerrit Luichies eindigt – net als die van elf andere mannen uit de omgeving van Hardenberg – via het huis van Bewaring in Almelo in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Deze groep van twaalf verzetsmannen krijgt als bijnaam "de Trouw-groep", omdat allen betrokken waren bij het verspreiden van deze illegale krant en op of rond 12 januari 1945zijn gearresteerd.

Gerrit is verwant met Willem van der Sluis en ook deze zit net als hij gevangen in de Kruisberg als lid van de Trouw groep.

Op 2 maart 1945 worden Gerrit Luichies en Willem van der Sluis, samen met 44 andere (verzets)mensen uit hun omgeving en heel Nederland gefusilleerd aan het Rademakersbroek bij Varsseveld in de Achterhoek. Hun dood is een represaille voor het ombrengen van vier Duitse militairen door verzetsgroep De Bark, die in de laatste oorlogswinter z'n hoofdkwartier heeft in een boerderij in buurtschap De Heurne vlakbij Dinxperlo.

Luichies en Van der Sluis worden op 27 april 1945 herbegraven in Bergentheim. Hun graven vormen een monument.

In Bergentheim zijn er straten naar Gerrit Luichies en Willem van der Sluis vernoemd, net als naar andere leden van de Trouw-groep.

Meer lezen? https://de46vanhetrademakersbroek.nl/

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum in Aalten in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Ina Brethouwer op 12 september 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief