Jacques Joseph Carlos Marie Luske
1901-1944
Oorlogsslachtoffer
Is 43 jaar geworden
Geboren op 31-08-1901 in Baarn
Overleden op 27-12-1944 in Hamburg-Neuengamme
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Verhaal door Gerrit Reijnen
In de voormalige gemeente Bergharen was burgemeester Jacques J.C.M. Luske, 43 jaar oud, die op 27 december 1944 overleed in het concentratiekamp Neuengamme.
Hij schrok er niet voor terug te protesteren tegen het hoogste Duitse gezag in ons land,...
Lees meer
In de voormalige gemeente Bergharen was burgemeester Jacques J.C.M. Luske, 43 jaar oud, die op 27 december 1944 overleed in het concentratiekamp Neuengamme.
Hij schrok er niet voor terug te protesteren tegen het hoogste Duitse gezag in ons land, toen de oud-militairen in 1943 gevangen werden gezet en jonge mensen te werk werden gesteld in Duitsland. Hij hielp actief mee met het plaatsen van onderduikers in deze gemeente en dat is hem noodlottig geworden. Toen tijdens een razzia een aantal onderduikers werd gesnapt, hebben er drie, nadat zij ernstige martelingen door de Duitsers hadden moeten ondergaan, toegegeven, dat burgemeester Luske had bemiddeld bij het onderduiken. Op 6 maart 1944 werd hij gearresteerd en via Arnhem, Amersfoort en Vught kwam hij in Neuengamme in Duitsland terecht. In 1951 is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het kerkhof van de Heilige Landstichting in Groesbeek.
Sluiten
Bron: https://monument.vriendenkringneuengamme.nl/person/403108/jacques-joseph-carlos-marie-luske/
Geplaatst door Digitaal Monument Neuengamme op 02 april 2019
Jan van Gelderstichtiing
In vergelijking met de meeste andere gemeenten in ons land heeft Bergharen weinig geleden door de oorlog 1940-1945. Het was burgemeester Jacques J.C.M. Luske, 43 jaar oud, die op 27 december 1944 overleed in het concentratiekamp Neuengamme. Hij...
Lees meer
In vergelijking met de meeste andere gemeenten in ons land heeft Bergharen weinig geleden door de oorlog 1940-1945. Het was burgemeester Jacques J.C.M. Luske, 43 jaar oud, die op 27 december 1944 overleed in het concentratiekamp Neuengamme. Hij schrok er niet voor terug te protesteren tegen het hoogste Duitse gezag in ons land, toen de oud-militairen in 1943 gevangen werden gezet en jonge mensen tewerk werden gesteld in Duitsland. Hij hielp actief mee met het plaatsen van onderduikers in deze gemeente en dat is hem noodlottig geworden. Toen tijdens een razzia een aantal onderduikers werd gesnapt, hebben er drie, nadat zij ernstige martelingen door de Duitsers hadden moeten ondergaan, toegegeven, dat burgemeester Luske had bemiddeld bij het onderduiken. Op 6 maart 1944 werd hij gearresteerd en via Arnhem, Amersfoort en Vught kwam hij in Neuengamme in Duitsland terecht. In 1951 is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het kerkhof van de Heilige Landstichting in Groesbeek.
Sluiten
Bron: http://www.janvangelderstichting.nl/?page_id=260
Geplaatst door Gerrit Reijnen op 31 maart 2019
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierMonument
Naam:
Bergharen, monument voor Jacques J.C.M. Luske
Plaats:
Wijchen