Ernst David Berets

1898-1943

689

Oorlogsslachtoffer

Is 44 jaar geworden

Geboren op 16-10-1898 in Krefeld 

Overleden op 31-01-1943 in Midden-Europa 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Ernst Berets, Krefeld en Maastricht

Ernst Berets was in 1898 in Krefeld (D) geboren in een welgesteld joods gezin. Vader was Nederlander, moeder Duitse. Toen Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen, begon Ernst voor het Nederlands consulaat te spioneren. Hij gaf gegevens en... Lees meer

Ernst Berets was in 1898 in Krefeld (D) geboren in een welgesteld joods gezin. Vader was Nederlander, moeder Duitse. Toen Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen, begon Ernst voor het Nederlands consulaat te spioneren. Hij gaf gegevens en plattegronden door over de industrie, over troepenbewegingen en materiaaltransporten via het spoor en alles, wat geheime diensten verder interesseert. In november 1938 werd hun fruitgroothandel vernietigd in wat de nationaal-socialisten de Reichskristallnacht noemden.
Ernst en zijn vrouw Adèle vluchtten naar Nederland en kwamen via Venlo in Maastricht terecht. Zij moeten helemaal opnieuw beginnen en deden dat met een bibliotheek plus tijdschriftenhandel. Ernst ging ook door met spioneren. Dat deed hij in Welkenraedt, bij het Belgische grensstation aan de spoorlijn Aken-Luik, vlak langs Zuid-Limburg. Ernst werd er stamgast in een café, waar Duitse machinisten vaak wat kwamen drinken voordat ze weer naar huis reden. Ernst, die immers vloeiend Duits sprak, stelde „terloops“ allerlei vragen.
Een van die machinisten moet hem hebben aangegeven, want al een week na de Duitse invasie, op 18 mei 1940, is Ernst opgepakt tijdens een bezoek aan zijn moeder in Amsterdam, beschuldigd van spionage en hoogverraad. Uiteindelijk kwam hij in Auschwitz terecht, waar hij op 31 januari 1943 vermoedelijk is vermoord door de kampbeul Walther Quakernack, die voor zijn plezier mensen dood schoot.
Hij was een verzetsman van het allereerste uur, die precies wist waar hij tegen vocht.
Ga voor meer details en links naar het Digitaal Verzetsmonument Limburg

Sluiten

Geplaatst door Arnold Schunck op 22 juli 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Nationaal archief

Bekijk
Menu