Johannes Cornelis Mol

1925-1947

1335363526.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 22 jaar geworden

Geboren op 26-01-1925 in Rucphen 

Overleden op 02-10-1947 in Gloegoer 



Militair onderdeel

Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Brieven en dagboek gebundeld

Jan Mol geboren 26 januari 1925 hij is de zoon van Johanna van den Maagdenberg geboren 13 februari 1903, vader onbekend. Johanna is gehuwd mei 1927 met een weduwnaar met 4 kinderen. Uit dit huwelijk zijn geboren Jos, Piet en Mientje is overleden... Lees meer

Jan Mol geboren 26 januari 1925 hij is de zoon van Johanna van den Maagdenberg geboren 13 februari 1903, vader onbekend.

Johanna is gehuwd mei 1927 met een weduwnaar met 4 kinderen.

Uit dit huwelijk zijn geboren Jos, Piet en Mientje is overleden met haar 3 jaar haar man is overleden ik meen in 1933.

Johanna is hertrouwd 29 januari 1942 met Petrus Mol geboren 11 september 1900, vanaf die dag draagt Jan de naam Mol, hij was er trots op. Uit dit huwelijk zijn geboren Antonetta 20-12-1942 en Adrianus 31-3-1945 overleden in 2013

Jan heeft alleen de lagere school gehad, bij een tuinder gewerkt in de winter als brandstoffenhandelaar, hij kon goed met paarden overweg, de kolen moest hij ophalen in Breda met paard en wagen. Daarna naar de klanten brengen op de Leur. Jan was lid van de handboogschutterij Prinses Irene.

De gezinsleden op de foto’s die gemaakt zijn, voor zijn vertrek naar toen Ned. Indië

Jan en broer Jos

Broer Piet zijn zusje Netje

zijn ouders zijn meisje Katrien de Wit kwam uit Schipluiden en zijn zusje Netje en broertje Adrie.

Jan Mol in mei 1946 opgeroepen voor de militaire dienst, in de Cort Heyligers Kazerne bij 3-3-RI 7 december te Bergen op Zoom. Op 26 september naar Rotterdam, om in te schepen naar Nederlands Indië

Uit het dagboek en brieven van Jan Mol

26 sept. 1946 Vertrek uit Rotterdam; met vrachtschip de Kota Agoeng

24 okt. 1946 Aankomst Belawan, Habis

Op 24 oktober 1946 de haven van Belawan binnen gevaren we mochten nog niet van de boot af, omdat we na 12 uur binnen waren gevaren. Bezoek was er genoeg en de kwartiermakers waren er ook.

25 okt. Eerst alles inpakken en van de boot af en met de trein naar Medan. In Medan waren de mensen blij, dat we kwamen. Moest direct op wacht bij onze spullen, maar dat was maar even, we moesten naar de kazerne. ’s Avonds begonnen met wacht lopen, bij het Britse gebouw twee uur op wacht, en twee uur vrij. Om half elf werd er geschoten ze kregen de volle lading terug.

26 okt. Medan Vannacht om half vier weer vuur gegeven op een bewegend doeldoel op de spoorlijn. Er werden 8 of negen patronen op afgevuurd. En dan ’s morgens, hadden we wel bekijks. Ze konden niet voorbij lopen , of ze moesten ons eerst gezien hebben. Zo kwamen ook de jongens van de KNIL, die daar zo overdag kwamen. Die hadden het maar over de Engelsen en de Brits Indiërs. ’s Middags kwamen ze met twee extremisten aan. Ze werden door de KNIL met de kolven van het geweer geslagen en zo naar de M.P.

27 okt. Niet veel gezien al is het zondag. Dat kun je hier niet zien aan de mensen. Voor ons was het ook geen zondag, want wij hebben niet naar de kerk kunnen gaan.

28 oktober. Nu komen de kooplieden al vroeg naar de markt. Wij daar op af of ze niets bij zich hadden en natuurlijk de grootste lol, we konden er niks van verstaan. Ze hebben hier karren met karbouwen er ervoor, dat gaat niet stapvoets maar de hele dag in draf. Auto’s zijn er ook genoeg.

29 oktober. Ieder dag zowat hetzelfde. De treinen uit het extremistisch gebied zijn niet te vertrouwen, er is vandaag op ons geschoten. Ze waren dat gauw afgeleerd door de KNIL, die hebben er een dood geschoten.

30 oktober. Vannacht is er nog geschoten. Op een kogel hoeven wij niet te kijken. In het donker zijn dat allemaal vuurstralen. Want als ze over de lijn willen komen, moeten ze een lamp bij zich hebben anders breken ze de benen, ze vallen dan te veel op. De KNIL heeft vanmiddag drie extremisten gehaald uit de trein.

31 okt. Onze post die is hier met negen man en een sergeant. ’s Morgens kwam er een kogel in onze stelling waar we met twee zaten. We zien hier ook ongelukkige mensen lopen hier, er zijn bijna geen dokters.

3 nov. Voor het eerst naar de kerk geweest, anders is het geen zondag. Met Hollanders staan te praten er is ook een jongentje, dat spreekt Hollands, dat komt bij je zitten en verteld het een en ander wat er gegeurd is. ’s avonds zaten we bij de KNIL en wij vertelden dat wij maandagmorgen om 6 uur weggingen.

4 nov. Rustige nacht. Om 6 uur afgelost. 10 dagen wacht gelopen aan een stuk door zonder afgelost te worden en bijna zonder slaap, ik geloof dat we nog geen dag bij elkaar geslapen hebben, we zullen er wel aanwennen. De KNIL stond er om afscheid te nemen en er waren er bij die stonden te huilen. Naar de kazerne we dachten daar een paar nachten te slapen, dat was niet we moesten de boel opladen en naar Poelebraja. Daar aangekomen eerst schoonmaken. Olienootjes zijn er hier genoeg, maar dat mag ook wel , anders vergingen we van de honger, want het eten is niet best. Voor de eerste keer ’s nachts slapen in Indië aan vaste wal.

5 nov. In de kamer waar we zaten moesten wij eruit, om een andere kamer schoon te maken. Geen tijd om de post te lezen, want ik moest op wacht ik had eerst nog een zieke bij me, die is naar bed gegaan.

6 nov. De eerste nacht dat we rustig op wacht hebben gestaan. Als je van de wacht afkomt kun je bijna niet slapen van de warmte.De pakjes voor sinterklaas liggen klaar.

7 nov. Goed geslapen, maar het eten is slecht. We hebben een brief klaar gemaakt voor de overste. Aan het wassen geweest daarna op wacht. We kregen vandaag sigaretten, Neptunes het schijnt eigen teelt te zijn.

8 nov. Weer op wacht, de wachtcommandant dacht, dat wij sliepen, maar dat viel hem tegen. Hij had een paar posten gepikt. We zitten nu in Elvita midden in de rimboe er is niks te doen. De was gedaan, ik weet niet of ik het goed doe, ’s avonds in het water zetten,er is geen warm water, dan ’s ochtends wassen met veel zeep is er tot nu toe nog genoeg. We hebben 2 handdoeken. We liggen met 3 man op een kamertje.

9 nov. We hebben nu 2 nachten geslapen van de 14 dagen. Als je maar om de andere nacht kunt slapen, maken ze om 6 uur wakker, want het is om 7 uur piket dienst. ( dat is een kleine afdeling soldaten, ter ondersteuning van de veldwachter). En het eten is weer biskwie. 10 nov. Om 7 uur afgekomen en om negen uur met de auto naar de kerk. Een prachtige H. Mis, een met drie Heren. Dat was omdat de Brits - Indiërs van de week weg gaan. Voor het eerst in het Medan Hotel geweest. En weer naar het kamp , zo dood als een pier.

11 nov. Vandaag weer piket, wapens poetsen en handgranaten scherp gesteld, er is hier niks te beleven.

12 nov. Voor mij weer wasdag geweest, dat valt niet mee, maar het droogt hier best. We zijn met de brencarrier, aan het rijden geweest, overal door heen, over sloten door moeras, zo moesten we alle dagen een tochtje hebben in plaats op wacht te staan.

13 nov. er zijn Hollanders bij in het kamp bijgekomen het ligt nu dus vol. De Brits -Indiërs vertrekken vandaag.

14 nov. Vandaag vrij van de wacht. We moeten de boel inpakken we gaan naar Belawan. De wacht is overgenomen door de 4ecompagnie. We mogen voor de laatste avond naar de stad, om half elf terug. We kwamen op het kamp en hoorden, dat onze kameraden aan het spelen waren geweest met wapens en eentje door zijn jas geschoten met de sten.

16 nov. Nu hebben we de laatste nacht hier gepit. Alles inladen en eten. Dan met konvooi naar Belawan, tussen de Brits – Indiërs. Onderweg apen hebben we gezien.

17 nov. Aardappels schillen in de keuken. ’s Middags rondgekeken, bananen gekocht 3 trossen voor 1 gulden. Hier staat nog een wapen van de jappen, met het kaliber 12.7 mm. Een zwaar geval. Nu op wacht.

18. nov. Goed geslapen en ’s morgens niks te kort gekomen. We hebben met 5 man pannenkoeken gebakken. Met de auto mee naar de kazerne om brood. Er lagen drie brieven op bed met een foto waar ik op zat te wachten. Op wacht bij het jappenkamp er zitten er wel een 400.

19 nov. Het eerste werk was Jappen naar de haven brengen, en er vertrok net een schip met Brits –Indiërs, heb ze nog vaarwel gezegd. En met de waterwagens mee om water te halen. Op wacht bij het kamp en sta alleen op een post, 12 uur aan een stuk.

20 nov. Afgelost, gegeten en gaan slapen, heb een brief ontvangen 16 dagen onderweg. Weer jappen gaan halen. Het eten is niet best, we hebben er wat op gevonden zo alle dagen 4 á 5 eieren erbij. Die we gaan halen.

21 nov. Ze kwamen me al vroeg uit bed halen om op wacht te staan. In de zon gezeten en flink verbrand. De jongens die niet op wacht stonde, gingen kijken of de Engelsen niks achter gelaten hadden. Jawel van alles.

22 nov. Wasdag maar dat valt niet mee. Met de Jappen mee. Tegen avond naar de kantine voor het eerst geopend. Op wacht.

23 nov. Tegen de morgen flink was het aan het regen. We zaten even en zagen een slang kruipen, van 75 á 80 cm. Groot, een giftige. We hebben hem gedood en opgeruimd. De post die hier weggaat, gaat beter dan de post hier na toe, want in Belawan is het een grote bende om de post allemaal uit te zoeken. We hebben een aapje gevangen.

24 nov. Weer zondag heel de zondag op wacht dus kon weer niet naar de kerk. Toen ik afgelost werd, was er een toespraak van de aalmoezenier van de stoottroepen.

25 nov. Er liepen hier drie paarden, die achter gebleven waren, heb een touw gepakt en mee aan het rijden. Dat was weer iets ouderwets. Vanavond weer op wacht, maar dat was een prachtig gezicht. De boel werd in het licht gezet en wel 3 maal achter elkaar met lichtgranaten. En er werd ook nog gevuurd. Dat was oké.

26 nov. Zo van de wacht gekomen en gaan slapen. Toen moesten we de boel ontsmetten, dat is hier op tijd hard nodig. En toen zijn we met de Majoor aan het rijden geweest, dat ging best, tot we bij een bocht kwamen met een greppel, en jawel, daar ging het grijsje in, maar hij was er weer gauw uit en we gingen verder tot de avond.

27 nov. 36 uur vrij maar als je dat hebt ,heb je weer ander werk genoeg. Met de jappen mee als escort, er is geschoten vannacht en we werden allemaal wakker, maar ze zaten zo’n 300 m. van ons vandaan. Dus weer terug naar bed.

28 nov. Vannacht op wacht gestaan, en dan het eten dat we nu al een paar nachten en ’s morgens gehad hebben. 2 morgens pap gehad en ook 2 morgens wat cakes met jam of witvis. ’s Nachts hetzelfde we werden er zo flauw als de pest ervan. ‘s Middags met auto’s mee geweest om Jappen te halen van het zo genaamde vliegveld en de sergeant, die had de trein gemist in Medan. Er is nog geschoten door een onze posten twee schoten gelost op een persoon, die over de draad wou komen. Maar mis.

29 nov. Met de auto naar de brug om Jappen te halen. Daar zaten ook mensen van onze compagnie, ze waren blij dat ze weg konden, het was een grote bende daar, het is heel gewoon om in de stelling te slapen.

30 nov. Eerst wat geslapen en nu brieven gaan lezen ik heb er 7 ontvangen. Dan weer maar eens gaan zitten om te schrijven.

1 dec. Naar de kerk geweest. Verder de hele dag zitten schrijven. We gaan nu maar weer twaalf uurtjes op wacht.

2 dec. Er is een konvooi uit Medan gekomen, en beschoten, 3 gewonden een zwaar gewond.

3 dec. Nu met de luxe wagen op pad maar stonden al gauw met stukken,we moesten terug op sleeptouw. Er zijn 2 jongens bij ons bijgekomen , die geen ouders of broers en zussen meer hebben ze blijven zolang bij ons. Een begrafenis gezien, dat is hier heel wat anders dan bij ons, het lijkt een feest.

4 dec. weer op wacht gestaan maar even.. Toen een best baantje gehad, voor de wacht zorgen, dat ze van alles hadden. Niet geslapen, het was te warm.

5 dec. Vandaag nog een foto laten maken met ons tweeën, ik zonder geweer en de andere met geweer. Dus maar kijken hoe dat afloopt.

6 dec. Weer eens in Belawan geweest, om wat inkopen te doen, geslaagd en al ingepakt. Even weg doen dan ben ik er vanaf.

7 dec. Van de wacht afgekomen en verder heel de dag zowat zitten te schrijven. Hebben een echte tropenbui gehad. 15 tot 20 cm in een half uur.

8 dec. Naar de kerk geweest, daarvan tegen de middag terug, bij het zwaar geschut gestaan, dat weer aan het schieten was, wel 3 maal achter elkaar. Nog een woordje gehad met de sergeant, dus weer op wacht.

9 dec. Vannacht was ik niks te best. Allemaal krampen in mij buik en maar kou, de hele dag in bed gelegen ze brachten nog 5 brieven, maar niet gelezen.

10 dec. Weer beter, moet de heel dag op wacht staan. Heb het dagboek ontvangen. Zo heb ik vernomen dat er in Holland ook zoveel gebeden wordt en ik doe het ook. Voor het slapen gaan het rozenhoedje. En heb zondag bij de aalmoezenier een rozenkrans gekocht.

11 dec. weer post ontvangen en ook het dagboek, waar ik lang op zat te wachten. Ze zijn onze stellingen aan het vernieuwen en beter maken, is hard nodig. Nu maar weer zitten schrijven

12 dec. Weer op wacht, eerst mijn dagboek overgeschreven. En dus nu maar weer verder gaan voor Nieuwjaar, en is de dag weer om.

13 dec. Eerst weer eens de gewassen en zitten schrijven. We hebben gehoord dat de Rupubliek erkend is. Nu op wacht.

14 dec. Van de wacht afgekomen en gaan slapen. De anderen hebben intussen weer in het Jappenkamp gezeten om wat te halen. Heb nog wat geschreven. Is weer avond. 15 dec. Weer op wacht gestaan en dat op zondag. Aan de Jappen kun je niet zien wat voor spullen ze hebben, ze zijn de hele dag aan het sjouwen met schoenen, dekens en etenswaren. Maar het is allemaal in beslag genomen. Alle brieven zijn klaar voor Nieuwjaar en weggebracht.

16 dec. Er is een order gekomen, dat er van ons geen meer met de Jappen mee mogen er is een grammofoon gevorderd van de Jappen.

17 dec. Bij het opstaan stond de muziek al aan. Weer op wacht en ik moet voor de wacht zorgen. Nog post gehad een brief, was 36 dagen onderweg.

18 dec. Zo van de wacht nog wat zitten schrijven en vanmorgen wat geslapen en zo weer wat post gehad.

19 dec. Opgestaan en meteen aan de kantine beginnen, opdracht van de Kapitein. Eerst hout weghalen en dan aan het timmeren, zo weer opwacht en voor de wacht zorgen.

20 dec. eerst wat geslapen en nog naar de haven geweest en twee doden zien liggen, die de stoottroepen hadden dood geschoten. Het waren Rempokers. Weer aan de kantine werken. 21 dec. Weer post gehad,dus weer lezen en schrijven, nog aan de kantine gewerkt en nu weer op wacht.

22 dec. Van nacht wacht gelopen en eerst naar de kerk in plaats van slapen, maar dat mag niet hinderen. Weer geschreven.

23 dec. Weer op wacht en zitten schrijven, wat moeten we anders doen er is vandaag niets gebeurd. Weer gauw bijslapen. Er is overeen gekomen om een kerst vrede in acht te nemen. (duurt slechts enkele dagen).

24 dec. De kantine afgewerkt en versierd en een Jap heeft een landschapje getekend. Zo hebben vanavond in de kantine gezeten en vandaag een pakket met kranten gekregen.

25 dec. Kerstmis vandaag eerst naar de nachtmis geweest om 12 uur. Om 7uur op wacht tot 11 uur en we hebben kerstpakket ontvangen plus 5 flesjes bier en het eten was vandaag ook best. De wacht is verandert in 4 uur op en 12 uur af. Om 11 uur op wacht tot 3 uur.

26 dec. Tweede Kerstdag er is niet veel te beleven. Wat gepingpongd en gesjoeld. Met de waterwagen mee geweest en nog 5 schoten gelost. Nu weer op wacht.

27 dec. Op wacht gestaan met eentje, die bijna de hele nacht heeft geslapen. Het was alarmtoestand ook nog een schot gelost. We hebben een echte tropenregenbui gehad.

28 dec. Vandaag weer op wacht gezeten nog post gehad en pakket kranten.

29 dec. Naar de kerk in Taka geweest. Maar niks te beleven. Een Tilburger gesproken die hier al 11 maanden in Indiën zit.

30 dec. Vannacht wakker geworden van het schieten, het ging nogal te keer dus slecht geslapen. Vandaag onderzocht, alles oké.31 dec. Vannacht weer hetzelfde, veel wakker geweest van het schieten, er is een order gekomen dat we niet van het kamp mogen, dat we erg waakzaam moeten zijn. In Medan zijn ze flink aan het knokken geweest. 3 km vooruitgegaan en ze zijn nog bezig. We hebben vanavond een cabaretavond omdat het laatste dag is van het jaar 1946.

1 jan. 1947. De wapenstilstand is verbroken op heel Sumatra. Maar dat we wel erg waakzaam moeten zijn, en niet uit mogen,Gisteren mocht het post vliegtuig niet landen in Medan. Ook hebben we het nieuwe jaar ingezet met schieten en zowat 200 patronen verschoten voor niks. Geen H. Mis voor ons, dat is dan geen goede inzet. Dus houd je allemaal taai en het beste.

2 jan. Er is flink geschoten vannacht, en hebben de stellingen vier km. vooruit gezet. Nachtje slapen.

3. jan. Zo nu dan flink vuur afgegeven en ook lichtgranaten door ons. Zo hebben we hele nacht niet geslapen. Dus ’s morgens maar wat geslapen, maar dat ging niet te best. Ook nog naar de kapitein moeten komen, niks bijzonders.

4 jan. Vanmorgen om 3 uur werd er artillerievuur afgeven door de extremisten, maar dat laten we niet toe. We hebben er twee afgeschoten en alles was rustig. Eerst wat geslapen en ze brachten weer post gelukkig. Heb nog water uit staan delen voor de bevolking, want de waterleiding is afgesloten door de extremisten. Nog een kogel afgeschoten, wij konden geen baas worden van de mensen.

5 jan. Er is flink gevochten in Medan of er verliezen zijn weet ik niet. Eerst naar de kerk geweest en 2 uur op wacht. En nog wat gepingpongd.

6 jan. Op wacht en eerst mijn geweer schoonmaken, maar dan kunnen ze een mens niet met rust laten. Ze schopten een bal in mijn oog. Dat was gauw naar de dokter en verder heel de dag op bed gelegen. Er kwamen betrouwbare berichten binnen, dat een grote troepenmacht van de lakars geconsenteerd zijn in Tandjoeng Morawa, het voormalige hoofdkwartier van de republikeinse commandant in het Medan gebied.

7 jan. Eerst op ziekenrapport. Dat was gauw gebeurd en naar de dokter geweest. Heel de dag op bed gelegen. Er werd een zuiveringsactie doorgevoerd in het gebied Oost van de Belawanweg, tussen Poelo Brayan en Gloegoer, waar twee compagnieënlagen van het 4e bewakings bataljon. Dit gebied werd grotendeels beslagen door kampong Dadap.bij het kamp Gloegoer, door de pelotons werd huis aan huis grondig doorzocht, op het erf en onder de huizen werd gekeken in de atapdak bedekking gesnuffeld. Maar er werd niets gevonden, wat voor ons als militair van belang was. De kampong zag er welvarend en goed onderhouden uit.

8 jan. Weer even op ziekenrapport en post gehad, maar het viel niet mee om te lezen. Ook niet om te schrijven. Even om nieuwe schoenen geweest. Een zware beschieting ter hoogte van Mabar en Tandjoeng Moelia. Aan onze zijde een dode. De stemming was gedrukt in de kazerne. Men was niet van plan om het erbij te laten zitten. ’s Avonds was er een bespreking op het stafkwartier van Inf. IV te Medan daar werd besloten tot een actie. Door ons bataljon zouden 2 afsluitingsgroepen worden geleverd, 2 pelotons in Tandjoeng Moelia en 1 peleton Noord van Mabar. Inlichtingen werden verstrekt, orders geven en zo starten dan de deelnemende troepen uit Belawan, Medan en van 3-3-RI in de regenachtige nacht. De trucks reden langs Gloegoer, staalfabriek, naar PoeloeBrayan, waar enkele naar het noordoosten afbogen door het terrein, van waaruit ‘morgens waarom 8 uur de aanval zou worden opgezet op Mabar. Vanuit Belawan Cie in het noorden afsluiten , terwijl de carriers en pantserwagens de weg P. Brayan - Mabarvoor hun rekening zouden nemen. Uit het noorden werden schoten gehoord. De compagnie daar was op zware weerstand gestuit. Door deze gevechten werden de Laskars op Mabar gewaarschuwd waarna zij van de Lari, gingen naar het noordoosten. Zodoende vond de aanvalsgroep geen man meer in Mabar. Wel werd er een grote buit wapens en munitie gevonden o.a. de sten, die de vorige dag door een gewonde was verloren tijdens de beschieting van het konvooi. De tweede, maatregel die genomen werd was de indirecte beveiliging van de konvooiweg Medan – Belawan, voor 3-3-RI het stuk weg tussen P. Brayan en het zijweggetje naar Mabar zou bestrijken 3½ km. deze methode was de enigen juiste, om de konvooien ongehinderd te laten doorkomen. Geen man aan de weg, maar iedereen met de rug naar de weg in het zijterrein. Op deze wijze leerden onze mensen het terrein tussen spoorbaan en kali. Perfect kennen.

9 jan. Voor de laatste keer na de dokter geweest en op de zaak weer aan gaan pakken. Maar eerst nog met Jappenwagen naar de kali. En daar heb ik nog eens 11 patronen verschoten op die busjes in het water. Nu naar de oliedump ook in dezelfde plaats, een kilometer van elkaar af. Dus hier zitten we weer in de rimboe, bij de muskietjes. 10 jan, Oliedump.( is olie en benzine opslag) Nu voor de eerste keer op wacht. Maar ja er is hier niet veel te zien, zoals bij het Jappenkamp. Een schot gelost op een aap en raak. Dan is het weer avond, dus naar bed.

11 jan. Het is zondag vandaag, geen H. Mis en dan is het geen zondag voor ons. Wat zitten schrijven en kreeg gelijk 7 brieven en een kaart. Dat werd door schrijven vandaag.

12 jan. Weer eens op patrouille geweest en dat was naar mijn zin, maar wel een nat pak, maar dat is weer gewassen. Wat zitten schrijven.

13 jan. Na het eten met de Jappen mee rondgegaan langs de stellingen, maar daar houd het niet mee op. Zo was mijn geweer vuil en zo ook even doorschieten. Maar ja, zo moet ik weer op wacht.

14 jan. Vannacht nog in een hinderlaag gelegen, omdat ik wat zag, dat niet vertrouwd was. Vandaag was er een H. Mis, daar naar toe. Daarna wilden we gaan slapen maar dat viel niet mee. Ze hadden allemaal zowat het gek aan. Dat was tot 11 uur toe. Om 12 uur wakker gemaakt om geld aan te nemen. Daar moesten we voor tekenen en ik trok 16,31, Anders trokken we 18,00 op de 10 dagen, weer er wat af. Nu krijgen we 50 sigaretten per week die we niet hoeven te betalen, vandaag voor het eerst een zakdoek en een paar schoenen gehad. Vandaag moesten we een voor een bij de aalmoezenier komen. Het ging over adres van thuis en of je verkering had, dat adres moest hij hebben en hij zou wel eens keer schrijven naar jullie.

15 jan. Er een jarig en dat was bal. Zodra we opstonden feliciteren. Weer post gehad, wel 7 brieven en nu aan het schrijven niet te lang, moet op wacht.

16 jan. Na de wacht eerst wat geslapen, pannenkoeken gebakken er is om 8 uur een film, daarna om 10 uur van terug en naar bed.

17 jan. En nu weer appel gehad. De kamers poetsen en geïnspecteerd worden, dat was gauw gebeurd. Weer op wacht.

18 jan. Eerst slapen maar dat ging niet te best, want ze begonnen met artillerie te schieten, acht van die pillen voor het konvooi, want daar werden ze beschoten, 3 gewonden. Toen was het afgelopen, en de weg weer vrij. Weer 14 brieven gekregen, dus lezen en schrijven en naar bed.

19 jan. Vandaag zondag en dus eerst naar de kerk. Zitten schrijven en op bed gelegen, nu weer op wacht. 20 jan van de wacht afgekomen eerst fijn geslapen tot 1 uur. Zitten schrijven. En naar bed, om 12 uur op patrouille. We hebben een grote slang gevangen een giftige.

21 jan. Wat geslapen en moesten al direct geld halen en ook ons welvaartspakket en 4 flesjes bier erbij.

22 jan. Opgestaan en eten en nog wel pap op nuchtere maag. Eerst weg met de slang om hem te laten villen. Nog wat kranten ontvangen, en nog 5 pakketjes, dus mijn werk is lezen.

23 jan. Zo weer van de wacht afgekomen en naar bed toe. Maar om elf uur moest ik al er uit, want er was een pakketje voor mij met postpapier en nog voor veel anderen. Zo nog wat zitten schrijven en nu naar bed.

24 jan. Nu heb ik weer een dag wacht. Nou dat geeft niks, want ik kan toch niet schrijven, want mijn pen is kapot. Nog wat zitten lezen, en ze brachten weer een pakketje met kranten. Nog gauw wat schrijven, want ik heb een pen geleend en nog wel tot een uur in de tropennacht.

25 jan. Het is zaterdag en ze komen zeggen dat we maandag weer weg gaan naar Medan. Maar even naar Belawan om inkopen te doen voor morgen, om een busje chocoladepoeder en 4 busjes melk, dat koste wel elf gulden, maar ja waar had ik anders op moeten trakteren?

26 jan. Eerst na de kerk toe en toen ik terug kwam was alles al versierd. Ik dacht al wat is er gaande. Alles stond vol dus dat was eerst feliciteren. Maar ja dat ging best en ik aan het chocolademelk zetten en aan het ronddelen. Ik had nog post verwacht.

27 jan. Van de wacht afgekomen en we gaan nog niet, omdat er geen konvooi komt. Dus nu morgen, kreeg 4 brieven waar ik op zat te wachten. Nu inpakken.

28 jan. Alles buiten zetten, laden en met konvooi mee. Om twaalf uur vertrek en om een uur in Medan, en dan naar de oliedump.Maar wat een bende is het hier, want we moeten in tenten gaan liggen, daar het ook nog doorheen regent. Het was of we aan het kamperen waren.

Wij moeten met zes man in de tent en er kunnen er maar vier liggen, het is voor een nacht en ik moet nu tot morgen ochtend op wacht.

29 jan. De eerste nacht in Medan te pakken. Er is hier toch l meer te zien dan in Belawan. We zitten bij een rubberplantage, en telefoons in de stellingen. Ik hoorde, dat er vandaag twee gewonden zijn gevallen. Zo gaan de spullen weer weg, naar een groot gebouw, de kloekkoer. Dus kunnen we fijn slapen.

30 jan. Weer twaalf uur op wacht, een best baantje. Naar de telefoon luisteren en zoal meer. Nu zijn we afgelost en gaan naar het oranjebal. Dat was best, dansen en zo.

31 jan. Vandaag zowat de hele dag geslapen, en verder niets.

1 Febr. Even naar de stad geweest daar is het wel druk, maar er valt niet veel te krijgen dan nog wat zitten schrijven. Het is nu weer aantreden voor de wacht. Zodra ik op wacht stond werd ik zo misselijk als iets en werd afgelost, het ia dan 10.30 uur.

2 Febr. Ik moet op ziekenrapport en het antwoord is rust houden, dus dat zal ik maar doen. Nog wat zitten schrijven en nu weer naar bed.

3 Febr. Uitgeslapen en op de zieken op ziekenrapport, temperatuur opgenomen en bloedgeprikt, morgenmidag terug komen. Verder maar rusten.

4 Febr. Weer bloed prikken geen uitslag morgen terug komen, het voelt niet goed als het zo blijft.

5 febr. Nu is er vannacht geschoten, maar nogal ver weg. Nu gaan kijken naar de uitslag, en dat is nu dan naar het ziekenzaaltje. Dus dat goed, nu lig ik tenminste in het kankerzaaltje.

6Febr. We liggen er met negenen, 3 x daags kinine pillen innemen en nu ia het malaria zoals ze zeggen. Maar ze weten ook niet veel. Nu maar twee pillen innemen en nog wat schrijven en weer temperatuur opnemen en weer van die pillen. En ga zo maar door en hoelang, ja hoelang.

7 Febr. Zo gaat het van de ene dag in de andere in het ziekenzaaltje. Nog tien brieven ontvangen, dus lezen en nog wat schrijven om ze dinsdag klaar te hebben eerst de pillen in nemen.

8 Febr. Wachten op dokter en moeten hiervan naar het hospitaal met ringworm. Ontvang een pakketje met een boek erbij, komt goed van pas.

9 Febr. Zondag niet naar de kerk toe, mag nog niet. De andere jongens zijn mee om het konvooi te bewaken, om een uur waren zij terug, maar niks gebeurd.

10 Febr. Nog wat schrijven zo heb ik er toch weer twaalf klaar liggen. Dan maar verder lezen. Ja, te belevenis hier niets, in zo’n zaaltje.

11 Febr. Zo nu weer maar wat pillen slikkenen wel 24, dus dat gaat wel. Nu ontving ik pakketje met kranten. De jongens hebben lichaamsinspectie gehad, vier zijn er naar het hospitaal met ringworm. Dus hou je maar taai. Professor Rommens is ook nog geweest, maar die geeft je maar gelijk, en nog even brieven inslaan en dus weer aan het schrijven.

12 Febr. De helft van de week zit er op, maar niets te doen, alleen wat te schrijven. Nu de dokter weer, en wel, hoe gaat het jong. Ik zeg, best. Blijf dan nog maar een dagje liggen. Het is acht uur en ze beginnen te schieten met artillerie en niet zo’n beetje.

13 Febr. Weer opstaan en weer een beetje schrijven, want nu heb ik tijd genoeg voor en wel omdat ik nog hier lig. We zitten op de dokter te wachten, maar de dokter is mee met een aktie, dus nog een dag langer blijven.

14 Febr. Hetzelfde als gisteren.

15 Febr. Zo weer einde van de week. De dokter is geweest ben ontslagen hierzo. Dus zo gauw mogelijk er uit want ik ben het zat. Vrij van dienst tot maandag, dan weer op ziekenrapport komen. Er is nu de hele avond en s’nachts flink schieten geweest, tegen elkaar op.

16 febr.

Vandaag geld gekregen f.7,17 dat is voor tien dagen. Ze zijn van plan voor een herkeuring van 3-3-RI h

Sluiten
Bron: Zuster Netty Mol

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 17 november 2020

Een sluipschutter

Door een sluipschutter gedood op 2 okt. 1947.
Bron: Met 3-3 RI naar de tropen, gedenkboek van het 3e Bataljon van het 3e Regiment Infanterie

Geplaatst door A. Maatjens op 17 september 2020

08cc84fb52198ac789e31ff5818bc16e v1

Voorkant bidprentje

Voorkant bidprentje.

Geplaatst door richardvanarkel op 06 december 2017

F610040b9ffc931f77fe827de4bac10e v1

Bidprentje

Achterzijde bidprentje van J. C. Mol.
Bron: Data Color

Geplaatst door Color Color op 22 juli 2017

E4c7e4a80ea3d15ac9f485c326ca626a v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nederlands Ereveld Leuwigajah


Vak/rij/nummer I697
mol.j.c.2005(1).jpg

Monument

Naam:
Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'

Plaats:
Waalre

Waalre, Provinciaal Gedenkteken 'De Brabantse Soldaat'

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu