Jacques Antonie François Monchen

1904-1942

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 37 jaar geworden

Geboren op 28-05-1904 in Den Haag 

Overleden op 15-02-1942 in Nabij Palembang 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Luitenant-ter-zee Jacques Antonie François Monchen.

Gevallen voor het Vaderland. Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: Koninklijke Marine. Rang: Luitenant-ter-zee 2e klasse Speciale Diensten Koninklijke Marine Reserve, a/b Hr.Ms. P40. Beroep: Adres: 2e Carpentierstraat 159 te Den Haag... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: Koninklijke Marine.

Rang: Luitenant-ter-zee 2e klasse Speciale Diensten Koninklijke Marine Reserve, a/b Hr.Ms. P40.

Beroep:

Adres: 2e Carpentierstraat 159 te Den Haag (Bezuidenhout).

Locatie van sneuvelen: Nabij Palembeng, Sumatra (NOI-IDN).

Wijze van sneuvelen: Onbekend.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Website-vermelding:

- Dodenboek Bezuidenhout.

Onderscheidingen:

-'OORLOGSHERINNERINGSKRUIS zonder gesp'.

Bron: Bureau Decoraties, Ministerie van Defensie.

Hr. Ms. P37 tot en met Hr. Ms. P40

De Koninklijke Marine had vanaf eind december 1941 de beschikking over een onbekend aantal hulppatrouilleboten. Dit waren gevorderde sleepboten waarvan de technische specificaties onbekend zijn. Vier van deze vaartuigen waren Hr. Ms. P37 tot en met Hr. Ms. P40. Hr. Ms. P37 en Hr. Ms. P38 waren uitgerust met een radio-installatie en bewapend met twee 3,7cm kanonnen en twee 6,6mm mitrailleurs. Hr. Ms. P39 en Hr. Ms. P40 beschikten alleen over twee mitrailleurs van het genoemde kaliber en hadden geen radio. Hr. Ms. P37 tot en met Hr. Ms. P40 waren, samen met de mijnenlegger Hr. Ms. Pro Patria, gestationeerd in Palembang, de hoofdstad van Sumatra aan de Moesi Rivier. Hr. Ms. Pro Patriakreeg op 14 februari de opdracht om een sluitversperring in de rivier te leggen ten einde de oprukkende Japanners zolang mogelijk op te houden. In de nacht van 14 op 15 februari werden de mijnen daadwerkelijk in de monding van de Moesi Rivier gelegd. Hr. Ms. P38 werd aangewezen deze mijnenversperring te bewaken. De volgende morgen werd Hr. Ms. Pro Patria, na bestookt te zijn door drie Japanse gevechtsvliegtuigen, op de Moesi Rivier tot zinken gebracht door de eigen bemanning. Een gedeelte van die bemanning en het overige marinepersoneel in Palembang werden door Hr. Ms. P37 en Hr. Ms. P39 naar Kertapati gebracht, een stad met een treinstation enige tientallen kilometers stroomopwaarts. Voordat het marinepersoneel op de trein stapte werden de patrouilleboten vernield. Hr. Ms. P38 was aangewezen om het in Palembang aanwezige loodslichtschip te bewaken. Op 15 februari 1942 werden zowel het loodslichtschip als de patrouilleboot door de bemanning tot zinken gebracht. Wat er met Hr. Ms. P40 gebeurde, is geheel onbekend.

Dit alles verliep in een uiterst chaotische wanorde. K.W.L. Bezemer schrijft hier over in "Zij vochten op de zeven zeeën": "In Palembang had, op diezelfde 15e februari, de Commandant Maritieme Middelen, kapitein-luitenant-ter-zee De Jong van Beek en Donk, om een uur of zes `s morgens zijn besluit bekend gemaakt tot algehele evacuatie door de marine. Het merendeel van het personeel (de totale sterkte bedroeg nog geen 40 man) was op de P37 en P39 naar Kertapati gevaren… zonder op de commandant en een paar andere officieren te wachten, wel een bewijs van de heersende verwarring! Toen de overste en de anderen er later in geslaagd waren toch het station te bereiken, constateerde de commandant dat de patrouilleboten onvoldoende vernield waren. Daar hij hier nog iets aan wilde doen, werd verzocht de onder stoom staande trein korte tijd te laten wachten, welk verzoek echter niet werd ingewilligd. De overste moest dus achter blijven. Een konstabel en een machinist had hij echter nog uit de trein kunnen halen en zo lukte het toch de P37 en P39 onklaar te maken". Kapitein-luitenant-ter-zee J.F.W. de Jong van Beek en Donk kon later toch ontkomen naar Java en deed samen met ander marinepersoneel een ontsnappingspoging met Hr. Ms. Endeh, een tot hulpmijnenveger omgebouwde politiekruiser.

Bron: https://www.tracesofwar.nl/articles/2991/Nederlandse-patrouilleboten.htm?c=gw

Bron: Haags Gemeentearchief.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 01 augustus 2019

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu