Cornelis Godefridus Josephus de Moor
1920-1943
Oorlogsslachtoffer
Is 23 jaar geworden
Geboren op 07-06-1920 in Oudenbosch
Overleden op 21-07-1943 in Strasbourg, dépt Bas Rhin
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Beknopte biografie Cornelis Godefridus Johannes de Moor
Cornelis Godefridus Johannes de Moor, roepnaam Kees, is op maandag 7 juni 1920 in Oudenbosch geboren. Cornelis is het elfde kind in een rij van dertien van wie er acht, zes meisjes en twee jongens, de volwassen leeftijd bereiken.
Vader Cornelis...
Lees meer
Cornelis Godefridus Johannes de Moor, roepnaam Kees, is op maandag 7 juni 1920 in Oudenbosch geboren. Cornelis is het elfde kind in een rij van dertien van wie er acht, zes meisjes en twee jongens, de volwassen leeftijd bereiken.
Vader Cornelis Johannes is eerst jezuïet, maar treedt uit in 1903. Na zijn huwelijk, op 16 oktober 1906 te Hoeven met Antonetta Johanna Voermans uit Etten, koopt hij de boerderij op Goudbloemsedijk 5, Sint Maartenspolder, Hoeven over van zijn oom Antonie. In maart 1919 wordt Kees sr. herbergier van café Hof van Holland aan de Fenkelstraat te Oudenbosch en vanaf april 1924 van De Zwaan op de Markt in Standdaarbuiten. Hierbij komt zijn ervaring als kok bij de jezuïeten goed van pas. Na een faillissement verhuist het gezin De Moor-Voermans naar Eindhoven (mei 1925) waar Kees arbeider wordt bij Philips. Later zullen veel van zijn kinderen dit spoor volgen, onder wie Kees en Sjef.
Kees jr. verhuist mee naar Eindhoven, woont vervolgens op Berkenstraat 11, Kettingstraat 2 en Gestelschestraat 122B. Kees is werkzaam als kantoorbediende gloeilampenfabriek als hij op 22 juni 1943 voor de arbeidsinzet naar het buitenland moet vertrekken. Volgens het Gewestelijk Arbeidsbureau van Eindhoven wordt Kees op 2 juli verplicht in Duitsland tewerkgesteld.
Kees komt terecht bij een wapen- of munitiefabriek in Schiltigheim, gelegen tegen Straatsburg aan. Waarschijnlijk gaat het om COMESSA: Société des COnstructions MEcaniques de Schiltigheim-Strasbourg SA. Hij loopt al snel (wellicht door afranseling) buikvliesontsteking op waaraan hij op woensdag 21 juli 1943 overlijdt in het hospitaal van Straatsburg, Place de l’Hôpital 1. Kees is dan slechts 23 jaar oud.
In de familie gaat het verhaal dat zijn jongere broer Josephus Henricus Johannes, roepnaam Sjef en net als Kees dwangarbeider in dezelfde fabriek, verlof krijgt om het trieste nieuws aan zijn ouders in Eindhoven over te brengen. Op de verplichte weg terug naar Duitsland weet Sjef te ontsnappen door vanuit de nog stilstaande trein over te springen naar een goederenwagon. Twee dagen lang ligt Sjef stil verstopt in de goederenwagon voordat de trein in beweging komt. Onderweg lukt het Sjef van de rijdende trein af te komen en een boerderij van een oom te bereiken waar hij de rest van de oorlog als onderduiker zal doorbrengen.
Op 26 juli 1943 wordt Cornelis de Moor begraven op het Kerkhof Zuid van Straatsburg (sectie 13b, rij 1, nr. 4). Dertien jaar later, in mei 1956, wordt het stoffelijk overschot van Kees verplaatst naar de Erebegraafplaats Orry-la-Ville (vak A, rij 3, nr. 9). De verplaatsing naar de erebegraafplaats gebeurt niet zonder navraag bij de Eindhovense politie: Niets te zijnen nadele bekend en bij het Ministerie van Justitie: Uit de bij het Ministerie van Justitie ondergebrachte archieven blijkt niet, dat betrokkene gedurende de bezettingstijd zich heeft schuldig gemaakt aan politieke handelingen of gedragingen, die geleid hebben tot het opleggen van enige straf of maatregelen door organen der Bijzondere Rechtspleging.
Het graf in Orry-la-Ville en het oorlogs- en bevrijdingsmonument van Eindhoven zorgen ervoor dat Kees de Moor ook in 2021 nog met ere herdacht kan worden.
Sluiten
Bron: Families Van Hoof, De Moor en eigen bijdrage.
Geplaatst door C.M.M. Wijnen op 31 januari 2022
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Monument
Naam:
Eindhoven, oorlogs- en bevrijdingsmonument
Plaats:
Eindhoven