Adrianus Johannes van den Munckhof

1923-1945

img944.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 10-02-1923 in Venray 

Overleden op 24-01-1945 in Kdo. Kaltenkirchen, Neuengamme 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Levensverhaal van Arie van den Munckhof

Arie werd op 10 februari 1923 te Venray geboren als zoon van Johannes Henricus Wilhelmus (Sjang d'n drukker) van den Munckhof en Jacoba van der Winkel (Moeke). Arie was de tweede zoon in de lijn die uiteindelijk zes jongens zou zijn. Thuis was een... Lees meer

Arie werd op 10 februari 1923 te Venray geboren als zoon van Johannes Henricus Wilhelmus (Sjang d'n drukker) van den Munckhof en Jacoba van der Winkel (Moeke). Arie was de tweede zoon in de lijn die uiteindelijk zes jongens zou zijn. Thuis was een drukkerij waar familiedrukwerk en een regionaal weekblad "Maas & Peel" werden gedrukt, ook was er een kleine winkel waar huishoudelijke frutsels verkocht werden.

Voor de oorlog zat Arie op de kostschool (Mulo) bij de fraters in Oss, op het Instituut St. Nicolaas. Daarna volgde hij de typografische opleiding in Tessenderlo te België samen met broer Dick. Halverwege zijn opleiding, met Pasen 1939, moest Arie naar huis komen om in de zaak te gaan werken.

Arie en zijn oudste broer Wim werden in de loop van de oorlog verplicht in Duitsland vanwege de leeftijd (21) te werk gesteld in de Thomas Druckerei te Kempen. Echter, Arie probeerde zich op 15 augustus 1944 tijdens het weekendverlof aan de tewerkstelling te onttrekken omdat men op dat moment dacht dat er vrede zou komen en hij dat thuis wilde vieren. Hij dook onder bij de familie Van Osch in Castenray (gemeente Venray). Twee dagen later tijdens een razzia vluchtte hij het open veld aan de Castenrayseweg in. Enkele waarschuwingschoten brachten hem tot staan. Arie werd gearresteerd door de arbeidscommando (door een Berends/Berendsen uit Venlo-Blerick) tezamen met nog enkele andere jongens. Zij werden samengebracht in het café van G. Kupers te Venray die als NSB-er bekend stond. Vader en broer Dick zijn er nog geweest en mochten even met Arie praten en hebben hem stiekem geld toegestoken. Of hij daar wat aan had is onbekend maar ook onwaarschijnlijk. Toen vader de jongens wat te drinken wilde geven werd dit verboden. Volgens de Oorlogsgravenstichting gebeurde dit op 16 augustus 1944 door de politie uit Ommen. Hij werd overgebracht naar Venlo en twee dagen later met andere onderduikers naar Concentratiekamp Amersfoort overgebracht en kreeg daar het nummer 5605.

Volgens het verhaal van broer Dick ging dat als volgt: "In de namiddag werden de gevangenen onder bewaking te voet naar het station Oostrum gebracht (ongeveer vijf km van Venray). De ondergrondse verzetsbeweging in Venray vatte het plan op, om tijdens die voettocht naar Oostrum, de gewapende begeleiders te overvallen; de jongens te bevrijden en ze te laten onderduiken. Na ruggespraak met de betreffende ouders werd van dat plan afgezien. Men vreesde – en niet ten onrechte – dat er repressaillemaatregelen zouden volgen, waarvan vele onschuldige de dupe c.q. het slachtoffer zouden worden. Per trein werden de jongens naar Amersfoort vervoerd (via Venlo). Via een vertegenwoordiger van de kantoorboekgroothandel gebr. Rikkers te Amsterdam, die in Amersfoort woonde, slaagden we er in zo nu en dan een pakje (ook een roggebrood) aan het "Durchgangslager" te laten afgeven.

Dat is ook nog gebeurd toen Arie al op transport was gesteld naar Duitsland, maar daar hadden we geen weet van". Op 8 september 1944 (drie weken later) werd hij op transport gezet naar het Concentratiekamp Neuengamme. Het transport kwam op 10 september 1944 exact aan met alleen maar Hollanders en twee Belgen. Totale transport bestond uit 1.148 personen. Arie kreeg het registratienummer 48783. Hij werd tewerkgesteld bij de "Beton- und Erdarbeiten auf dem Fliegenhorst" in Kaltenkirche. Op 24 januari 1945 overleed hij in beroerde omstandigheden (vier en een halve maand later) en werden zijn stoffelijke resten (nr. 2478) begraven op de Moorkate Friedhof van Kaltenkirche. In januari 1952 is het stoffelijk overschot naar Venray overgebracht en bij de grote kerk begraven.

Sluiten
Bron: Familie Van den Munckhof

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 16 oktober 2018

Verzetsmonument van de provincie Limburg

Arie van den Munckhof staat in het verzetsmonument van de provincie Limburg op de rechter muur, regel 33 #02

Geplaatst door Arnold Schunck op 11 april 2024

Krantenknipsel

Arie van den Munckhof
Bron: Arnhems dagblad 04-07-1945

Geplaatst door Wulfert Hop op 28 juli 2019

9a9442db2c3f1e6b31b2e3837491a0ee v1

Bidprentje

Kopie van het bidprentje.
Bron: GA Venray

Geplaatst door ewaldssjeng op 28 februari 2019

Bc19d6a9bd774be31167224460fa694b v1

Adrianus Johannes van den Munckhof staat ook op monument te:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. begraafplaats te Venray


Vak/rij/nummer O1208
1516854004_38119.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Valkenburg, 'Provinciaal Verzetsmonument'

Plaats:
Valkenburg aan de Geul

Valkenburg, 'Provinciaal Verzetsmonument'
Menu