Franciscus Arnoldus Blauw
1919-1945
Oorlogsslachtoffer
Is 25 jaar geworden
Geboren op 29-10-1919 in Voorburg
Overleden op 18-01-1945 in Neuengamme
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Inschrijving Todesbuch
Geplaatst door Bob Coret op 17 december 2019
Een brief van de Sicherheitsdienst
Geplaatst door Stichting WO2 Sporen JvZ op 10 maart 2019
Ring
Aangekomen in KZ Neuengamme moesten de gevangenen hun persoonlijke eigendommen afgeven. Uit een (extract van een) lijst van ingenomen eigendommen (ITS 1.1.30.1 / 3411910, ook bekend als Husum Property List (of Effektenliste) G.C.C.7/60/a) blijkt dat Frans (in de lijst Franciscus Blamo) een gouden ring met inscriptie "Miep 25-12-1940".
Deze ring blijkt na de oorlog (hoogstwaarschijnlijk door het Rode Kruis) weer bij de echtgenote terecht te zijn gekomen (middelste ring in onderstaande foto).
SluitenGeplaatst door Bob Coret op 07 maart 2019
Afscheidsbriefje
Op vrijdag 1 september 1944, 's ochtends om 8:00 is Frans Blauw van de arrestantenbewaarplaats op het Lyceumplein in Den Haag, tezamen met Willem Brizee en anderen, op transport gegaan naar Kamp Amersfoort. Op deze dag heeft hij een briefje geschreven dat zijn vrouw Wilhelmina Maria (Mien) van Luttervelt heeft bereikt:
Liefste schat,
Ik ben vandaag naar Amersfoort gegaan, men heeft mij aangeraden in krijgsgevangenschap te gaan dus doe ik dat maar.
Ga jij dan maar naar het Afwikkelingsbureau Ned. Mil. dan krijg jij ondersteuning.
Liefste veel liefs en innig omhelsd en houd moed misschien sta ik gauw weer weer bij je. Houd moed
Frans
Geplaatst door Bob Coret op 07 maart 2019
Overlijdensakte
Geplaatst door Bob Coret op 03 december 2018
Dossier Oorlogsgraven Stichting over Franciscus Arnoldus Blauw
De dossiers uit het werkarchief van de OGS liggen bij het Nationaal Archief en zijn aldaar op te vragen en in te zien. Het dossier van Franciscus Arnoldus Blauw is door mij gefotografeerd en online gezet: https://photos.app.goo.gl/QbnNRY4Gkjpg9G956
SluitenGeplaatst door Bob Coret op 30 november 2018
Notificatie van overlijden
Van het overlijden van Franciscus Blauw is onderstaande akte opgemaakt door Otto van Apenburg (Kriminalsekretär, Gestapostelle Hamburg).
Dit is waarschijnlijk ook de in de overlijdensakte genoemde "van den Burgelijken Stand der gemeente Hamburg-Neuengamme in Duitsland ontvangen uittreksel". Vermoedelijk is dit uittreksel overigens via het "Informatiebureau van het Nederlandsche Roode Kruis" aangeleverd blijkens onderstaande kennisgeving uit de Rode Kruis dossier van Franciscus Blauw (nr 28233):
De Sterbeurkunde geeft iets meer informatie over de oorzaak van overlijden: "magen und darmkatarrh" oftewel maagdarmcatarre (waarvan de bekendste vorm buikgriep is). In het Rode Kruis dossier (nr 28233) is ook een getuigenis te vinden van Pieter Reuvers (afgelegd op 16 mei 1945). Hierin geeft hij aan:
"Heb kennis gemaakt in Neuen Gamme in ziekenbarak 2 zaal 1, waar hij lag met dysentrie. Heb van medegevangene vernomen dat hij officier was van het Ned. leger. Heb hem zelf ongeveer een paar uren meegemaakt".
NB: Navraag bij defensie leert dat Franciscus Blauw geen officier/militair was.
Van het overlijden van Fransicus Blauw is op 14 maart 1946 (dus bijna 14 maanden na het overlijden) door de gemeente Hamburg-Neuengamme een overlijdensakte (Sterbeurkunde) gemaakt:
SluitenGeplaatst door Bob Coret op 13 oktober 2018
Opgepakt in Den Haag, getransporteert naar Kamp Amersfoort, daarna Neuengamme
Frans Blauw is, samen met zijn neef Willem Hermanus Brizee, op 28 augustus 1944 door de landwacht opgepakt. Waarschijnlijk voor het ontduiken van de Arbeitseinsatz. Via politiebureau Buitenhof kwamen zij terecht in de arrestantenbewaarplaats Lyceumplein. Vier dagen later, op vrijdag 1 september 1944 is hij op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Hij krijgt daar kampnummer 6572.
Op 8 september wordt hij op transport gesteld naar Neuengamme, waar hij Häftlingnummer 49607 krijgt (1 hoger dan het nummer dat z'n neef krijgt).
Hoogstwaarschijnlijk is hij te werk gesteld in KZ Husum-Schwesing (en ook KZ Ladelund).
Op 18 januari 1945 overlijdt hij in Neuengamme.
SluitenGeplaatst door Bob Coret op 18 september 2018