Egbert Snijder

1912-1945

foto-131b.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 32 jaar geworden

Geboren op 08-08-1912 in Avereest 

Overleden op 12-02-1945 in Haarlem 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Sterfdatum

Ik werk als vrijwilliger bij het Museum in Marken, via een gedoneerd foto album kwamen we een foto van Egbert Snijder tegen (die heb ik als portret toegevoegd), op de achterkant stond de volgende tekst (deze kan niet geverifieerd worden):Egbert... Lees meer

Ik werk als vrijwilliger bij het Museum in Marken, via een gedoneerd foto album kwamen we een foto van Egbert Snijder tegen (die heb ik als portret toegevoegd), op de achterkant stond de volgende tekst (deze kan niet geverifieerd worden):

Egbert Snijder (Bert)
Commandant L.K.P. "Waterland"
Gefusilleerd 13 febr. 1945

Stempel: Foto Dorsman Edam

Sluiten
Bron: Archief Museum Marken via een gedoneerd foto album.

Geplaatst door Harm Napel op 16 april 2024

Foto 131b

Egbert Snijder

Commandant Egbert Snijder, meubelmaker van beroep, werd samen met verzetsman Klaas de Boer in 1945 wegens verzetsactiviteiten opgepakt door de bezetter. Drie dagen lang zaten zij gevangen in Purmerend. Er werd een bevrijdingsactie in gang gezet... Lees meer

Commandant Egbert Snijder, meubelmaker van beroep, werd samen met verzetsman Klaas de Boer in 1945 wegens verzetsactiviteiten opgepakt door de bezetter. Drie dagen lang zaten zij gevangen in Purmerend. Er werd een bevrijdingsactie in gang gezet door de K.P., maar deze mislukte omdat de beide mannen eerder dan verwacht naar Amsterdam werden overgebracht, waar zij samen met een aantal andere verzetsmensen gevangen gezet werden in het Huis van Bewaring aan de Weteringsschans.

Twee weken later, op 10 februari 1945, vond er in Haarlem een aanslag van het verzet plaats waarbij een Duitse Feldgendarme werd gedood. Op 12 februari 1945 voerde de bezetter hierom een vergeldingsactie uit. Acht willekeurige gevangenen, waaronder Egbert Snijder en Klaas de Boer, werden aangewezen om per vrachtauto naar de Jan Gijzenbrug in Haarlem te worden vervoerd. Bij de brug werd door Duitse soldaten een groep burgers bijeen gedreven, terwijl de acht mannen naast elkaar werden opgesteld op de Rijksstraatweg. Vervolgens werd het vuurpeloton opgesteld en gaf een officier het bevel tot executie. Egbert Snijder en Klaas de Boer zijn beiden 32 jaar geworden.

In Edam is het 'Egbert Snijder Monument' opgericht ter nagedachtenis aan de twaalf leden van de K.P. Waterland die in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

Sluiten
Bron: 4meihaarlem

Geplaatst door BB Spruit op 15 mei 2023

IMG 7168

Egbert Snijder staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Gem. Begraafplaats te Edam


Vak/rij/nummer B 32
snijder.e..jpg

Monument

Naam:
Haarlem, verzetsmonument

Plaats:
Haarlem

Haarlem, verzetsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu