Jan Steenbruggen

1911-1940

1435297119.JPG

Oorlogsslachtoffer

Is 29 jaar geworden

Geboren op 15-03-1911 in Deventer 

Overleden op 14-05-1940 in Schelluinen 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gebeurtenissen van 14 mei 1940

Het artillerie regiment had kanonnen die door paarden werden getrokken. Het regiment was tijdelijk gelegerd in een boomgaard bij een boerderij in Schelluinen. Zij hadden orders gekregen naar Den Haag te gaan. Jan is gesneuveld op 14 mei 1940 toen... Lees meer

Het artillerie regiment had kanonnen die door paarden werden getrokken. Het regiment was tijdelijk gelegerd in een boomgaard bij een boerderij in Schelluinen. Zij hadden orders gekregen naar Den Haag te gaan. Jan is gesneuveld op 14 mei 1940 toen Duitse vliegtuigen met mitrailleurs op de manschappen en de paarden in de boomgaard schoten. Een vreselijk gebeuren waarbij 3 manschappen gedood werden en de dochter van de boer, moeder van 5 kinderen….
Dit is in de herinnering van het dorp gebleven ook doordat zwaar gewonde paarden met de darmen uit het lijf schreeuwend door het dorp hadden gerend voor ze konden worden opgevangen en afgemaakt ….

Zijn vrouw, Truus Steenbruggen, de moeder van mijn Truus, heeft haar hele leven nachtmerries gehad waarbij ze droomde over hoe haar Jan was doodgegaan …. Daarom gebruikte ze zware slaapmiddelen in de hoop dat de nachtmerrie weg zou blijven ….

Op 14 mei 1940 was de Tweede Afdeling van het Derde Regiment Artillerie (II-3 R.A.) net aangekomen in de boomgaard van een boerderij in Schelluinen, toen een luchtaanval door Duitse militaire vliegtuigen volgde waarbij 3 militairen en een burger omkwamen. Na de capitulatie op 15 mei werden de militairen ontwapend en te Schelluinen geïnterneerd.

Over het monument

Toen de militairen op 24 augustus 1940 eindelijk naar huis konden, hebben een aantal van hen het initiatief genomen in Schelluinen een monument op te richten voor de slachtoffers van deze luchtaanval. De kosten van dit monument werden uit eigen middelen betaald en waren gemiddeld tien gulden per persoon, wat destijds een fors bedrag was: meer dan een gemiddeld weekloon!

Het door een van deze militairen ontworpen monument, dat een plaats kreeg bij de boerderij waar de meeste slachtoffers van de genoemde luchtaanval zijn gevallen, werd op 14 mei 1941 onthuld. Bij de onthulling waren behalve een aantal Nederlandse militairen van II-3 R.A, ook Duitse militairen die gelegerd waren in Schelluinen en hun commandant, aanwezig.

Deze Duitse militairen hebben respect getoond door in de houding te gaan staan, toen de Nederlandse vlag gehesen werd en door de Nederlandse militairen het Wilhelmus werd gezongen. Tenslotte riepen de aanwezige Nederlandse militairen: “Leve de koningin, leve het vaderland !”. En daarmee werd de ceremonie op waardige wijze beëindigd.

Bovenstaande informatie komt uit persoonlijke en schriftelijke notities van betrokken Nederlandse militairen, die destijds dienden bij II-3 R.A.

Na de oorlog is het monument verplaatst naar de huidige plaats aan de Berkenlaan en zijn de andere namen toegevoegd.

Sluiten
Bron: o.a. zijn vrouw Geertruida Hendrika Steenbruggen

Geplaatst door Floris Timmer op 16 mei 2019

Over Jan Steenbruggen

Een graf kan iets heel onwerkelijks hebben. Foto's getuigen dat iemand echt heeft geleefd met de verwachting van een gelukkig leven. Ik heb begrepen dat hij erg gesteld was op zijn paard. Jan had samen met zijn vrouw Truus een melkwinkel. Op een... Lees meer
Een graf kan iets heel onwerkelijks hebben. Foto's getuigen dat iemand echt heeft geleefd met de verwachting van een gelukkig leven. Ik heb begrepen dat hij erg gesteld was op zijn paard. Jan had samen met zijn vrouw Truus een melkwinkel. Op een houten kar bracht hij melk en melkprodukten rond. Zijn vrouw Truus bleef na zijn sneuvelen in Schelluinen achter met een baby van 9 maanden en een kleuter van drie jaar. Zijn dappere vrouw heeft de winkel voortgezet. Het ergste was voor haar dat er in de maatschappij rondom haar mensen waren die dachten dat als je zo iets verschrikkelijks overkwam, er wel iets met je mis zou zijn ... Sluiten
Bron: Floris Timmer, schoonzoon van Jan Steenbruggen

Geplaatst door Floris Timmer op 26 juni 2015

Ae435a6b910430c47fd6f9734ddb1cb9 v1

Jan Steenbruggen staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Militair Ereveld Grebbeberg


Vak/rij/nummer 1050
IMG_20180501_0047.jpg

Monument

Naam:
Rhenen, Militair Ereveld Grebbeberg

Plaats:
Rhenen

Rhenen, Militair Ereveld Grebbeberg

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu