Theodorus Struijk

1923-1941

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 17 jaar geworden

Geboren op 15-05-1923 in Den Haag 

Overleden op 13-03-1941 in Op zee Atl. Oceaan 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Matroos der Koopvaardij Theodorus Struijk.

Gevallen voor het Vaderland. Opdat wij niet vergeten... Onderdeel: Koopvaardij a/b SS Horda. Rang-beroep: Matroos. Adres: Bezuidenhoutseweg 86a te Den Haag (Bezuidenhout). Locatie van sneuvelen: Atlantische Oceaan. Wijze van sneuvelen:... Lees meer

Gevallen voor het Vaderland. Opdat wij niet vergeten...

Onderdeel: Koopvaardij a/b SS Horda.

Rang-beroep: Matroos.

Adres: Bezuidenhoutseweg 86a te Den Haag (Bezuidenhout).

Locatie van sneuvelen: Atlantische Oceaan.

Wijze van sneuvelen: Getorpedeerd.

Locatie laatste rustplaats: Zeemansgraf-onbekend.

De SS Hørda sloot zich aan bij Convoy OG 56, dat Liverpool op 17 maart verliet. Dit was een konvooi op weg naar Gibraltar (arriveerde daar op 2 april), maar Hørda was op weg naar Halifax en had op 20 maart afscheid genomen van het konvooi om naar die bestemming te gaan. Ze heeft Halifax echter niet gehaald. Op 24 maart werd ze getorpedeerd en tot zinken gebracht door de U-97 (Heilmann), alle 30 aan boord stierven.

"Nortraships flåte" stelt dat ze Liverpool had verlaten in een westwaarts konvooi dat ver naar het zuiden was gericht omdat een deel ervan in 20 ° WL naar Gibraltar zou gaan, eraan toevoegend dat het konvooi in maart om 20:00 uur uiteenviel. 23 in positie 49 54N 19 10W, wat ook de laatst bekende positie van Hørda was (andere bronnen vermelden geen verspreiding van dit konvooi). J. Rohwer geeft de positie 49N 23W voor haar zinken, maar noemt geen konvooi in verband met dit schip, noch met de Britse tanker Chamavan OG 56, tot zinken gebracht door U-97 op de 23e in 49 35N 19 13W. De Noorse bron zegt dat de laatste werd getorpedeerd slechts een paar uur nadat het konvooi was verspreid met het verlies van 58 man. De auteur (JR Hegland) voegt eraan toe dat Heilmann waarschijnlijk aannam dat een konvooi zojuist was verspreid en daarom met 8 knopen recht westwaarts voer in de hoop meer schepen tegen te komen. Hegland geeft ook aan dat hij mogelijk op de hoogte is gebracht van de aanwezigheid van een ander schip door de Italiaanse onderzeeër Veniero (Petroni), die de Deense stoomboot Agnete Mærsk op de 24e beschoot en tot zinken bracht met het verlies van iedereen aan boord (ook van Convoy OG 56). Ongeveer een half uur later, in ongeveer 49N 23W, raakte de U-97 een niet-geïdentificeerde stoomboot die geschat wordt op 4000 ton, met andere woorden Hørda . Hegland speculeert datHørda was mogelijk getuige van het zinken van het Deense schip en stuurde op volle snelheid weg, waardoor ze recht naar beneden ging toen de torpedo haar raakte.

Bron: https://www.warsailors.com/singleships/horda.html

Overig: Zoon van Theodorus Struijk en Wilhelmina Nieuwenhout. Broer van 9 broers en zussen.

Website-vermeldingen:

- Dodenboek Bezuidenhout

Onderscheidingen:

- Nog niet bekend. Staat van dienst is opgevraagd.

Bron: Bureau Decoraties, Ministerie van Defensie.

Bron: Haags Gemeentearchief.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 08 september 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Zeemansgraf


Vak/rij/nummer Koopv
Gedenkboek: 39

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Rotterdam, HAL-monument

Plaats:
Rotterdam

Rotterdam, HAL-monument
Menu