Berend Trip
1917-1943
Beroep
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Briefwisseling met Aaltje Bakker 2-02_1921
Mijn moeder had met Be Trip een briefwisseling in de jaren 41/42 tot fusillering 2 mei 1943 .
Ik wist als dochter dat hij wel bijzonder voor haar geweest is tot hij duidelijk gemaakt had dat hij een relatie had gekregen. De briefwisseling...
Lees meer
Mijn moeder had met Be Trip een briefwisseling in de jaren 41/42 tot fusillering 2 mei 1943 .
Ik wist als dochter dat hij wel bijzonder voor haar geweest is tot hij duidelijk gemaakt had dat hij een relatie had gekregen. De briefwisseling bleef.
Mijn moeder heeft haar dagboeken nagelaten en ook de brieven die ze had gekregen van hem zijn bewaard gebleven.
Ze heeft na zijn overlijden een brief gestuurd naar zijn moeder en zus Dina en kreeg ook reactie.
Bijzonder om zijn brieven aan haar te lezen.
Vandaag ben ik namens mijn moeder naar Nieuw Buinen geweest om even stil te staan bij en de geschiedenis van mijn moeder maar ook bij het moedig sterven van Be Trip.
Met vr. Groet Janke Minkes
Sluiten
Bron: Overlevering en dagboek en brieven
Geplaatst door Janke Minkes op 02 mei 2020
Berend Trip (1917-1943)
De melkveehouder Berend Trip uit het Drentse Nieuw-Buinen sprak op de tweede dag van de staking, zaterdag 1 mei 1943 in zijn woonplaats zo'n 400 stakende dorpsgenoten toe om hen tot volhouden aan te sporen. De volgende morgen werd Trip samen met...
Lees meer
De melkveehouder Berend Trip uit het Drentse Nieuw-Buinen sprak op de tweede dag van de staking, zaterdag 1 mei 1943 in zijn woonplaats zo'n 400 stakende dorpsgenoten toe om hen tot volhouden aan te sporen. De volgende morgen werd Trip samen met enkele andere stakers gearresteerd. Berend kon niets weten van het standrecht want de aanplak-biljetten werden pas de volgende dag aan de bomen gehangen. Voor het politiestandrecht in het Scholtenhuis te Groningen nam hij een dag later alle schuld op zich, waarop hij 's middags ter dood veroordeeld werd. Het vonnis aan Rauter voorleggend, roemde de voorzitter van het standrecht Trips 'fahelhafte persönliche Haltung'. Het vonnis werd bekrachtigd, Trip werd op 2 mei 1943 om 21:57 uur op 25-jarige leeftijd standrechtelijk gefusilleerd op de pistoolbaan van de Rabenhaupt-kazerne te Groningen. De andere stakers werden na enige tijd vrijgelaten. Berend werd op een onbekende plaats begraven, op 30 november 1945 gevonden in het massagraf in Appelbergen nabij het Groningse Glimmen (gemeente Haren) en kort daarna herbegraven te Nieuw-Buinen.
Genealogie familie Berend Trip
SluitenBron: Slachtoffers van Willekeurige Terreur, Gezichten en verhalen van de April-Meistakers in Groningen in 1943. OVCG Oorlogs en VerzetsCentrum Groningen.
Geplaatst door Ron Speelman op 20 april 2018
Voeg zelf een monument toe
Log in om een monument toe te voegenVoeg zelf een verhaal of document toe
Log in om een bijdrage toe te voegenNationaal archief
Bekijk persoonsdossierCategorieën
Monument
Naam:
Glimmen, 'Monument Slachtoffers Meistaking 1943'
Plaats:
Groningen