Pieter van Vark
1903-1943
Oorlogsslachtoffer
Is 40 jaar geworden
Geboren op 11-02-1903 in Den Haag
Overleden op 12-05-1943 in Maoemere, Flores
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Tekening gemaakt door Paul Oscar Martin
Bijgaande tekening (gemaakt door de kunstenaar P.O. Martin), met daarop afgebeeld Pieter van Vark in het Japanse krijgsgevangenenkamp Tjimahi (Kampement 4e + 9e Bataljon Infanterie), heeft zijn weduwe M.M. van Vark-Slot tijdens de oorlog gekregen. Het is bijzonder te constateren dat deze tekening en nog een ander exemplaar dat gemaakt was ter gelegenheid van de koperen bruiloft van het paar tijdens haar verblijf in de kampen op Java in haar bezit konden blijven. Na het overlijden van zijn weduwe in 1993 zijn de tekeningen bij haar dochter terechtgekomen.
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 18 september 2024
Japanse krijgsgevangene herdacht in Voorburg
Pieter van Vark was werkzaam bij de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM). Met zijn gezin woonde hij in Nederlands-Indie toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Pieter werd gemobiliseerd en als landstorm soldaat ingelijfd bij het KNIL. Na de Nederlandse capitulatie in maart 1942 werd Pieter in Japanse krijgsgevangenschap afgevoerd. Via Bandoeng en Batavia werd hij over zee getransporteerd naar Flores. Daar kwam hij terecht in het kamp Maoemere. Hier overleed Pieter. Hij werd begraven op de kampbegraafplaats van Maoemere. Na de oorlog is zijn lichaam in 1948 overgebracht naar Java en herbegraven op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo te Jakarta.
Zijn vrouw en kinderen waren tijdens de Japanse bezetting als burger geinterneerd. Na de oorlog keerden zij terug naar Nederland en vestigden zich in Voorburg. Daar liggen op de gemeentelijke begraafplaats aan de Parkweg zijn weduwe en zoon begraven. Ook de naam van Pieter van Vark staat vermeld op die steen.
SluitenGeplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 30 april 2024
Molukkentransporten en het kamp in Maoemare op het eiland Flores.
Geplaatst door Jan Thonus op 22 maart 2020