Wouterus Verhoef

1879-1944

download-1.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 65 jaar geworden

Geboren op 07-09-1879 in Barneveld 

Overleden op 24-12-1944 in Neuengamme 



Afbeeldingen

0

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Wouter Verhoef

Wouter Verhoef was boer op de boerderij ‘Nieuw Bakelaar’ in Terschuur, dicht bij de Kallenbroeker Molen. Wouter was de vader van Greet Schouten en grootvader van Henri Schouten.Hij had een vrouw en twaalf kinderen. Naast het werk op de boerderij... Lees meer

Wouter Verhoef was boer op de boerderij ‘Nieuw Bakelaar’ in Terschuur, dicht bij de Kallenbroeker Molen. Wouter was de vader van Greet Schouten en grootvader van Henri Schouten.

Hij had een vrouw en twaalf kinderen. Naast het werk op de boerderij en de zorg voor zijn drukke gezin stond hij open voor de noden van anderen, zeker tijdens de Tweede wereldoorlog.

Het gezin Verhoef was actief in het verzet. Op de boerderij werd onderdak geboden aan veel onderduikers. Het was tevens een knooppunt voor koerierswerk en voor andere verzetsactiviteiten.

Op de boerderij heeft ook zendapparatuur gestaan.

Koeriersdiensten

De RVV (Raad voor Verzet) had een landelijk netwerk van koeriersposten opgezet in het najaar van 1944, waardoor koeriersters poststukken van het ene adres naar het andere brachten. Op deze manier kon in een dag grote afstanden overbrugd worden. Een van deze koeriersposten was de boerderij ‘Nieuw Bakelaar’ van Wouter Verhoef. Samen met zijn vrouw behartigde hij de koerierspost. De poststukken werden verstopt in een ijzeren kist die verborgen was achter in een loods. Zijn pasgetrouwde dochter Alie werd ervan verdacht koerierster te zijn. Bij een gewelddadige inval in oktober 1944 door de Sicherheits Dienst werden Wouter samen met een onderduiker meegenomen. Vervolgens reed de SD door naar dochter Alie. Zij moest mee voor verhoor maar werd een paar dagen later weer vrijgelaten.

De inval op de boerderij, vond plaats naar aanleiding van de beschieting op een trein in de buurt van Terschuur door het verzet. Wouter werd eerst voor verhoor naar Nijkerk gebracht en daarna naar Kamp Amersfoort. Hij heeft geen verzetsmensen verraden of belangrijke andere informatie verstrekt over het verzet. Wouter is van Amersfoort overgebracht naar het vernietigingskamp Neuengamme in Duistland.

Daar overleed hij op Kerstdag 1944 aan de gevolgen van honger en ontberingen.

Sluiten
Bron: https://stlucas.nu/oorlogsmonument-tuin-sint-jozefkerk-achterveld/

Geplaatst door Jan Kroon op 05 januari 2023

Verhaal door José Huurdeman

Wouter VerhoefOp boerderij Nieuw Bakelaar in Terschuur was ‘Koerierspost 2’ van de Raad van Verzet gevestigd. De boerderij van Wouter Verhoef ligt vlakbij de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort. Op 4 oktober 1944 werd een trein, beladen met paarden,... Lees meer
Wouter VerhoefOp boerderij Nieuw Bakelaar in Terschuur was ‘Koerierspost 2’ van de Raad van Verzet gevestigd. De boerderij van Wouter Verhoef ligt vlakbij de spoorlijn Apeldoorn-Amersfoort. Op 4 oktober 1944 werd een trein, beladen met paarden, door een brigade van de RVV beschoten. Al snel werden mensen in de omgeving opgepakt die ervan beschuldigd werden ‘partizanen’ te zijn. Onder hen was een koerier die niets met de aanslag te maken had, maar wel toevallig in de buurt was. Hij haalde en bezorgde post bij Wouter Verhoef op Nieuw Bakelaar. Onder druk van zware mishandelingen gaf hij de naam van Wouter Verhoef door, waarop de volgende dag, 5 oktober 1944, een inval op Nieuw Bakelaar plaatsvond. Met geweld – waarbij voor- en achterdeur werden ingetrapt – stormden de SD’ers naar binnen en dwongen iedereen met de handen omhoog te gaan staan. Wouter Verhoef, zijn dochter Alie die verdacht werd koerierster te zijn, en een van de spoorwegonderduikers werden meegenomen en naar het stadhuis in Nijkerk gebracht. Alie werd de volgende dag weer vrijgelaten. De spoorwegonderduiker werd tewerkgesteld bij vliegveld Deelen, maar wist later te ontsnappen.De tweede spoorwegonderduiker was niet met zijn handen omhoog gaan staan, maar bleef met zijn hoofd op zijn armen aan tafel zitten. Verrassend genoeg werd hij met rust gelaten. Hij is daarna op een ander adres ondergedoken.De 65-jarige Wouter Verhoef werd verhoord en gemarteld maar bleef zwijgen. Niemand is door zijn toedoen opgepakt. Op 7 oktober 1944 is hij overgebracht naar Kamp Amersfoort, dat toen de naam Erweitertes Polizeigefängnis had, en waar hij te boek stond als ‘terrorist’. Vervolgens werd hij samen met de groep uit Putten op 11 oktober naar Konzentrationslager Neuengamme bij Hamburg getransporteerd, waar hij op 14 oktober aankwam. Amper twee maanden later, op Eerste Kerstdag 1944, is hij om 5 uur in de ochtend in Neuengamme aan ontbering, ondervoeding en ziekte overleden.Uit: José Huurdeman, Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog, verhalen uit de Gelderse Vallei, Veluwe en Krimpenerwaard, Historische Kring Leusden 2019. Sluiten
Bron: https://monument.vriendenkringneuengamme.nl/person/404974/wouterus-verhoef/

Geplaatst door Digitaal Monument Neuengamme op 26 februari 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Achterveld, monument bij de Sint-Jozefkerk

Plaats:
Leusden

Achterveld, monument bij de Sint-Jozefkerk

Nationaal archief

Bekijk
Menu