Wilhelmus Verschuren

1922-1944

W. Verschuren

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 26-10-1922 in Oudenbosch 

Overleden op 08-05-1944 in Berlijn, D. 



Afbeeldingen

Afbeelding toevoegen?

Klik hier

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Dodenherdenking 2025

De Herdenking van de Bevrijding van de Tweede WereldoorlogVandaag 5 mei 2025 markeren we een bijzonder moment in onze geschiedenis: tachtig jaar geleden werden wij bevrijd van de onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking... Lees meer

De Herdenking van de Bevrijding van de Tweede Wereldoorlog


Vandaag 5 mei 2025 markeren we een bijzonder moment in onze geschiedenis: tachtig jaar geleden werden wij bevrijd van de onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking herinnert ons aan de moed, het doorzettingsvermogen en de offers van de mannen en vrouwen die vochten voor onze vrijheid.


De Bevrijding


Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de Duitse bezetting van Nederland. Na jaren van onderdrukking, angst en ontbering, voelden de mensen in het hele land een vreugde die nauwelijks te beschrijven was. De geallieerde troepen, bestaande uit Canadezen, Britten, Amerikanen en anderen, hadden gestreden om Europa te bevrijden van het juk van de nazi's, en hun inspanningen culmineerden in de bevrijding van Nederland.


Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van een achternicht van mij met de mededeling dat de gemeente Halderberge in Oudenbosch een struikelsteen heeft geplaatst in de Molenstraat voor Wilhelmus Verschuuren zoals in de krant vermeld stond. Zij attendeerde mij hierop omdat ze vermoedde dat het om mijn broer ging en waarschijnlijk de achternaam verkeerd vermeld zou zijn. Direct heb ik een telefoongesprek gemaakt met de uitbater van het café “De Paardenstal” wat tegenover in de Molenstraat 101 is gelegen en hem gevraagd om te kijken of de achternaam Verschuren wel goed is weergegeven op de steen. Bereidwillig zoals ik de bewoners van Oudenbosch ken is hij polshoogte gaan nemen en mij kunnen berichten dat de achternaam juist is weergegeven. Dus een onvergeeflijk foutje van de krant.


Op 4 mei 2025 ben ik samen met mijn vrouw de steen gaan bezichtigen en gezien dat hij op 8 mei 1944 in Dortmund is vermoord. Ik weet niet waar die gegevens vandaan komen maar volgens mij klopt dat niet. De gemeente Halderberge ben ik zeer erkentelijk dat zij de steen hebben geplaatst, maar zou graag weten hoe zij aan dit gegeven zijn gekomen.


Mijn verhaal


Ik ben geboren in het jaar 1936 in de Molenstraat te Oudenbosch. Mijn oudste broer Wim was toen ongeveer 13 jaar. In 1940 brak de oorlog uit en we hebben met het hele gezin een avond en nacht lang langs het water aan het toenmalige Roosendaals straat onder een groene deken dekking gezocht.


Wim was destijds werkzaam in Breda bij café-restaurant Zum Franciscaner op de Markt in Breda. Iedere dag reed hij op de fiets tussen Oudenbosch en Breda en dat was in die tijd gewoon.


In januari 1943 is de fiets die op het terrein van de Grote Markt 23 te Breda verdwenen. Omdat hij niet zonder vervoermiddel zijn werk in Breda kon handhaven moest er naar een andere oplossing gezocht worden. Op 28 januari 1943 is hij via het arbeidsbureau te Roosendaal te werk gesteld bij de Duitse firma Muller te Breskens om bunkers te bouwen.


Later na een korte vakantie is hij weer naar Breskens gegaan. Daar aangekomen is hij direct met andere medewerkers vanuit Breskens met autobussen naar Dortmund Duitsland vervoerd om een stuwdam te repareren die vernield was volgens zeggen. Hierna is hij nooit meer thuisgekomen.


In juni 1944 hebben mijn ouders een gecensureerde brief van hem ontvangen. Hij deelde hierin mede dat hij in de gevangenis in Berlijn zat en gefusilleerd zou worden op 8 mei 1944.


Mijn ouders hebben van het Rode Kruis in november 1945 een schrijven ontvangen dat hun zoon op 8 mei 1944 in Berlijn is gefusilleerd. Hoe en om welke reden is nimmer bekend geworden.


Daar het voor mijn ouders het bewaren van al deze gegevens een te gevoelige toestand was hebben zij dit vernietigd. Begrijpelijk maar er is geen bewijs meer over. Ik was te jong om mij daar tegen te verzetten, maar het kwam toen niet bij mij op.


Via het Oorlogsgraven Stichting ben ik te weten gekomen dat op het ereveld in Lübeck een gedenkteken staat waar mijn broer zijn naam staat vermeld. In mei 2004 zijn wij daar geweest en foto’s gemaakt.


Ook is zijn naam vermeld op het oorlogsmonument aan het begin van Wilhelminaplein in Oudenbosch.





Graag zou ik meer te weten willen komen maar loop regelmatig stuk. De bewijsstukken zoals van het Rode Kruis heb ik nergens kunnen ontdekken.


Wilt u en kan u mij helpen? Graag!


Paul Verschuren


Heusdenhoutsestraat 9 D5 4817 WB Breda


e-mail: paulv@kpnplanet.nl

Sluiten
Bron: Van mijn PC

Geplaatst door Paul Verschuren op 06 mei 2025

W. Verschuren

Geplaatst door Paul Verschuren op 02 november 2014

1414920303

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Onbekend te Berlin

Gedenkboek: 42

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Categorieën

Menu