George den Boon

1919-1941

Portretfoto G. den Boon, foto Nationaal Archief.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 21 jaar geworden

Geboren op 28-11-1919 in Lekkerkerk 

Overleden op 13-03-1941 in Wassenaar, Waalsdorpervlakte 



Afbeeldingen

G. den Boon Doodenboek Oranjehotel, bron Nationaal Archief.jpg

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De jongste van de achttien doden

George den Boon 28 november 1919 Lekkerkerk.Hij houdt van het bouwen van radiozenders maar ook om er mee te werken. Hij gaat - geheel vrijwillig - op 24 oktober 1938 in militaire dienst. Een dag na het uitbreken van de oorlog, op 11 mei 1940,... Lees meer

George den Boon 28 november 1919 Lekkerkerk.
Hij houdt van het bouwen van radiozenders maar ook om er mee te werken. Hij gaat - geheel vrijwillig - op 24 oktober 1938 in militaire dienst.





Een dag na het uitbreken van de oorlog, op 11 mei 1940, krijgt zijn bataljon opdracht om per fiets naar vliegveld Waalhaven bij Rotterdam te gaan. Zij moeten de brug bij Barendrecht heroveren op de Duitsers. Maar de overmacht blijkt te groot en ze zien er van af. Bij Wieldrecht stuitten ze even later op de vijand. George wordt - met enkele anderen- krijgsgevangene gemaakt. Ze worden door de Duitsers gebruikt als menselijk schild om Duitse tanks te beschermen tegen de Nederlanders. Dit is een brute schending van het internationale oorlogsrecht.

Begin juni 1940 worden alle Nederlandse krijgsgevangenen vrijgelaten. In dezelfde maand overlijdt zijn broer Gerrit in het ziekenhuis te Rotterdam als gevolg van ziekte door het bombardement op Rotterdam.

George den Boon komt thuis in Lekkerkerk. Hij is woedend op de bezetter en wordt lid van de Vlaardingse verzetsgroep De Geuzen. Als radiozendamateur kunnen ze George goed gebruiken. De Geuzen groeit uit tot een flinke organisatie, waardoor geheimhouding steeds moeilijker wordt. De groep wordt verraden.
George wordt op zijn 21e verjaardag opgepakt en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, het Oranjehotel.

Op 24 februari 1941 begint het proces tegen De Geuzen. Tegen achttien Geuzen wordt de doodstraf geëist. Drie jonge veroordeelden krijgen gratie. Drie februaristakers uit Amsterdam worden aan de terdoodveroordeelden toegevoegd.

Op 13 maart 1941 vindt de eerste massaexecutie plaats op Nederlands grondgebied, de Waalsdorpervlakte. George den Boon is de jongste van de achttien doden. Jan Campert (1902-1943) schreef hier zijn bekende gedicht over.

George den Boon wordt op de Waalsdorpervlakte begraven. Na de oorlog is hij herbegraven op deze begraafplaats bij zijn broer Gerrit.

George den Boon ligt begraven in grafnummer OP-1/A/225

In 2012 verscheen “De jongste van de achttien doden”. Een boek over George, geschreven door Peter de Knegt, in nauwe samenwerking met mw. Tonny Littel – den Boon, zus van George. Uitgeverij Het Zuiden (Skandalon) te Vught.

Sluiten
Bron: Herdenkingsbord oorlogsslachtoffers Lekkerkerk (Gem. Krimpenerwaard)

Geplaatst door Gert Oosterom op 18 februari 2025

Graf van George den Boon

Algemene Begraafplaats Lekkerkerk. Naast George den Boon, is hier ook zijn broer Gerrit begraven. Gerrit is omgekomen tijdens het bombardement van Rotterdam.
Bron: https://commons.wikimedia.org

Geplaatst door j a op 05 december 2020

6dd089133ddf740dcbfb1f67586b2270 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu