Czeslaw Oberdak
1921-1945
Pools oorlogsslachtoffer
Is 23 jaar geworden
Geboren op 20-07-1921 in Krakau, PL
Overleden op 08-03-1945 in Apeldoorn, Woeste Hoeve
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Herbegrafenis van Czeslaw Oberdak in Polen
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 08 oktober 2016
Onbekende Nederlander bleek Poolse oorlogsvlieger te zijn
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 08 oktober 2016
Geplaatst door rschuur op 22 januari 2015
Oberdak verliet in 1939 zijn ouderlijk huis in Krakau om naar een vliegschool in Polen te gaan, toen de oorlog uitbrak. Via omzwervingen kwam hij in Engeland. In december 1943 werd hij ingedeeld bij het Poolse 306 Torunski-squadron van de Royal Air Force. Als Flying Officer vloog hij 26 missies tot en met 30 mei 1944. Die dag moest hij op de terugweg van een escortemissie boven Duitsland een noodlanding maken bij Dalmsholte bij Ommen. Hij werd opgevangen door het verzet en zat op negen adressen in Ommen, bij Hasselt, Hierden, Harderwijk, Amsterdam en Hoenderloo.
Op 24 december 1944 werd zijn onderduikhol in de bossen van Hoenderloo ontdekt. Oberdak en de Amerikaan Franklin D. Coslett werden door de Duitsers opgepakt en als Todeskandidaten opgesloten in De Kruisberg in Doetinchem. Van daaruit werd Oberdak op 8 maart afgevoerd.
Tot 1990 wist zijn zuster Ludmiła Kaczmarska niet wat er met haar broer was gebeurd. Pas toen las zij in een boek dat hij als piloot bij Zwolle een noodlanding had gemaakt. Via brieven aan de Oorlogsgravenstichting en Zwolse Courant werd haar oproep om te helpen zoeken opgepikt door journalist Richard Schuurman. Hij legde de link tussen Oberdak en Woeste Hoeve. Pas zeventien jaar later lukte het de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en het Korps Landelijke Politiediensten om de identiteit vast te stellen van de stoffelijke resten, die sinds 1982 op Ereveld Loenen in graf E1253 als 'Onbekende Nederlander' begraven hadden gelegen.
Met inzet van de OGS kon Oberdak als één van de eerste onbekenden dankzij DNA-onderzoek worden geïdentificeerd. Op 10 december 2009 werd hij met militaire eer herbegraven in het familiegraf in zijn geboortestad Krakau.
Het verhaal over Oberdak en Woeste Hoeve is vervat in het boek 'Spoor naar Woeste Hoeve - De zoektocht naar de geëxecuteerde piloot Czesław Oberdak' van Richard Schuurman, dat in 2012 verscheen.
SluitenGeplaatst door rschuur op 22 januari 2015