Wilhelmus Adrianus Johannes van Meel
1903-1945
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Mijn oom Wim van Meel (1903-1945)
Wilhelmus Adrianus Johannes van Meel, mijn oom Wim, werd geboren in 1903 in Den Haag. Hij was de oudste van het gezin van drie kinderen. In de twintiger jaren was hij in militaire dienst, regiment Grenadiers.
Hij trouwde met Käthe (Katharina Adèle) Mozeth, een Oostenrijkse. Ze trouwden vanuit zijn ouderlijk huis aan de Koningin Wilhelminalaan te Voorburg. Kerkelijke inzegening vond plaats op 12 april 1939 in de Parochiekerk van O.L.Vr. Hemelvaart, Laan van Nieuw Oost Einde 1, Voorburg. Toekomstig adres: 2de Adelheidstraat 135, Den Haag.
Het huwelijk bleef kinderloos.
Omstreeks 1936 heeft hij het Instituut Van Meel opgericht, een kantooropleiding.
(Bijlage 1: prospectus 1941-1942). Dat was aan huis: beneden school, boven wonen.
Het adres: 2de Adelheidstraat 135, Den Haag.
Op 10 mei 1940 brak de oorlog uit, en op 31 mei moest hij al aan de cursisten laten weten dat het pand door een bom getroffen was. Kennelijk was er op dat moment niemand in huis! In die dagen was er nog niet overal woningnood, wat een verhuizing naar een naburig pand in dezelfde straat vergemakkelijkte: 2de Adelheidstraat 177. (Bijlage 2: brief 31 mei 1940).
Op zaterdag 3 maart 1945 vond het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout plaats. Käthe en Wim vluchtten in de richting van zijn ouderlijk huis in Voorburg, dwars door de wijk die gebombardeerd werd. Een begrijpelijke route, zeker als je in paniek bent. Met de wijsheid van nu zou je echter kunnen stellen dat dat precies de meest kansloze was. Alle andere richtingen hadden minder schade.
Naar verluidt zijn ze gekomen tot het spoorwegviaduct van de Koningin Wilhelminalaan. Daar werd Wim dodelijk getroffen. Käthe kreeg een granaatscherf in haar bovenbeen, en werd liggend op een handkar bij haar schoonouders verderop thuis gebracht.
Het stoffelijk overschot van Wim werd overgebracht van het Bezuidenhout naar Voorburg, aldaar geschouwd en naar het badhuis Voorburg gebracht. De toenmalige burgemeester van Voorburg Nederbragt heeft de lichamen van 70 slachtoffers laten begraven in een graf op de Algemene Begraafplaats aan de Parkweg. Een aantal daarvan zijn later herbegraven. Sommige familieleden hebben er losse grafstenen bij geplaatst.
Wim is geïdentificeerd door zijn beide zusters, mijn moeder en tante. Het trieste einde was het massagraf in Voorburg, blijkbaar als gevolg van de noodsituatie. Van een eventuele herbegrafenis is nooit sprake geweest.
Käthe herstelde, en heeft het Instituut Van Meel na de oorlog nog vele jaren op de oude voet voortgezet, minimaal tot 1960. Het nieuwe adres was: Seinpostduin 25A, Scheveningen. Het Instituut Van Meel heeft lang bestaan en moet bij velen
bekend geweest zijn.
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 18 maart 2024
Ter nagedachtenis van Wilhelmus Adrianus Johannes van Meel. Slachtoffer van het 3 maart 1945 bombardement Bezuidenhout Den Haag.
HGA, Archief 1165 01 inventaris 152 EN OF 153 LBD 1945 Kaartsysteem bombardement 3 maart, Slachtofferkaart 044 VB
Dit slachtoffer is opgenomen in het 3 maart 1945 Bezuidenhout bombardement register door Stichting WO2 Sporen komende uit het onderzoek naar Haagse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Heeft u meer informatie over dit slachtoffer of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Stichting WO2 Sporen.
https://www.wo2sporen.eu/oorlogsgravenstichting
Info@wo2sporen.eu
SluitenGeplaatst door Stichting WO2 Sporen RK op 31 januari 2020