Cornelia Lucia Euphrosine Elisabeth van Hove
1913-1945
Portret toevoegen?
Klik hierBijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Over Cornelia Lucia Euphrosine Elisabeth van Hove.
Anthonia Spoor was weduwe van Marcel J.G. van Hove,
assuradeur, met wie zij in 1909 was getrouwd. Zij kregen
een zoon Carolus en een dochter Cornelia. In 1936
verhuisde de weduwe Van Hove - Spoor met zoon en
dochter in 1936 vanuit Den Haag naar Voorburg, Van
Halewijnplein 16. Op enig moment zijn zij terugverhuisd
naar Den Haag, 2de Emmastraat 176. Daar kwamen
Anthonia van Hove -Spoor, haar zoon Carolus, dochter
Cornelia en schoondochter Henriette Melkert om het leven bij het bombardement. Cornelia werkte als schrijfster
bij de PCGD (Postcheque- en Girodienst).
Pas in maart 1946 heeft de familie bericht gekregen van
het overlijden van de slachtoffers.
Bron: Historisch Voorburg Jaargang 21 2015, Nummer 1/2, 70 jaar vrede en vrijheid.
SluitenGeplaatst door Jurriaan Wouters op 21 december 2020
Ter nagedachtenis van Cornelia Lucia Euphrosine Elisabeth (Corrie) van Hove. Slachtoffer van het 3 maart 1945 bombardement Bezuidenhout Den Haag.
Antonia is getrouwd op 11 juni 1909 te Den Haag met Marcel Jacques Guillaume van Hove. Het gezin krijgt een zoon, Carolus Hendrik Johan Hubertus, en een dochter Cornelia Lucia Euphrosine Elisabeth (Corrie). Op 24 april 1936 verhuist het gezin vanuit Den Haag naar Voorburg. Carolus Hendrik Johan Hubertus van Hove trouwt op 18 augustus 1943 te Den Haag met Henriëtte Maria Melkert en uit dit huwelijk wordt in juni 1944 een kind geboren. In maart 1945 woont het gezin van Hove - Melkert op de eerste etage van 2de Emmastraat 176. Vader Marcel is ondertussen overleden en zijn moeder Antonia en zuster Cornelia zijn inwonend bij het gezin. Op de begaande grond woont de familie Parmentier.
Op 3 maart 1945 na de eerste aanvalsgolf op het Bezuidenhout gaat vader Parmentier met zijn twee dochters naar buiten. Moeder Parmentier is op dat moment bij de slager. Ze staan over het gebeuren te praten en na enige minuten werd er geroepen “daar komen ze weer”. Er volgt een tweede aanvalsgolf en vader Parmentier en zijn dochters hollen naar binnen om weer in de kelderkast te gaan staan. Eén van de dochters riep nog naar boven” Mevr. Van Hove kom toch naar beneden”, waarop deze riep "Wij blijven maar boven want het valt nogal mee". Kort daarna volgde een hevige slag, storten het huis in en werden ze onder steen en puin bedolven. Vader Parmentier en dochters werden door de mensen van de luchtbeschermingsdienst bevrijd. Ze horen vanuit het puin de baby van de familie van Hove huilen. Het kind wordt door de omstanders uit het puin gered. Carolus van Hove wordt door de explosie het huis uit geslingerd en is zwaargewond in de 2de Emmastraat 186 gevonden. Op weg naar het ziekenhuis is hij overleden. Zijn vrouw Henriëtte, moeder Antonia en zijn zus Cornelia worden niet gevonden en een half uur na de aanval is het perceel gaan branden.
Het kind is na het bombardement voor de familie Melkert ruim een week zoek en komt uiteindelijk bij zijn oom, Wilhelmus Johannes Adrianus Melkert, de broer van Henriëtte Maria Melkert terecht. Het lichaam van Carolus is als onbekende man zeer waarschijnlijk binnengekomen in het Gemeentelijk Ziekenhuis Zuidwal en is aldaar op 8 maart geschouwd door Dr. G.E. van Beek. Zijn lichaam is gefotografeerd en op 10 maart overgebracht naar de Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan te Den Haag. Op 12 maart volgt het verlof tot begraven en is hij geïdentificeerd door Johanna Margaretha Melkert Schoutese en Adrianus Jacobus Spoor. Zo’n 14 dagen na het bombardement gaat Matthijs Dirk Spoor met toestemming van onderluitenant van Politie dhr. De Roos in het puin van de 2de Emmastraat 176 graven. De beenderresten van de drie vrouwen worden hier gevonden en overgebracht naar het bomdetachement Zuidwal 47. De beenderresten worden vervolgens overgebracht naar de loods op de Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan te Den Haag. Op 9 oktober 1945 gaf den Officier van Justitie nog geen toestemming voor het vrijgeven van de beenderresten, deze volgt later en pas op 4 april 1946 worden deze vrijgegeven aan de familie. De beenderresten van Henriëtte, Antonia en Cornelia zijn terecht gekomen in het verzamelgraf op de Algemene begraafplaats Den Haag, Bezuidenhout monument B/R6/30. Hier zijn een groot aantal onbekende en bekende slachtoffers begraven.
https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/229104/antonia-wilhelmina-van-hove-spoor
https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/229106/carolus-hendrik-johan-hubertus-van-hove
https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/229107/henritte-maria-van-den-hove-melkert
HGA, Archief 1165 01 inventaris 152 EN OF 153 LBD 1945 Kaartsysteem bombardement 3 maart, Slachtofferkaart 460 7-3 dl2
De Residentiebode 10 maart 1945
Het Vaderland 12 maart 1945.
Dit slachtoffer is opgenomen in het 3 maart 1945 Bezuidenhout bombardement register door Stichting WO2 Sporen komende uit het onderzoek naar Haagse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Heeft u meer informatie over dit slachtoffer of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Stichting WO2 Sporen.
https://www.wo2sporen.eu/oorlogsgravenstichting
Info@wo2sporen.eu
SluitenGeplaatst door Stichting WO2 Sporen RK op 30 januari 2020