Johanna Cornelia van Onselen

1912-1945

Portret toevoegen?

Klik hier

Slachtoffer van de oorlog

Is 32 jaar geworden

Geboren op 10-09-1912 in Den Haag 

Overleden op 03-03-1945 in Den Haag 


Laatste adres
François Valentijnstraat 205,Den Haag

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Johanna Cornelia van Onselen.

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten... Locatie laatste rustplaats: Onbekend. Overige gegevens: Website-vermelding: - Dodenboek Bezuidenhout.Bron: Open archieven. Lees meer

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten...

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Overige gegevens:

Website-vermelding:

- Dodenboek Bezuidenhout.

Bron: Open archieven.

Sluiten
Bron: Vereniging 18 juni.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 01 juli 2020

Ter nagedachtenis van Johanna Cornelia van Onselen. Slachtoffer van het 3 maart 1945 bombardement Bezuidenhout Den Haag.

Johanna Cornelia van Onselen is de dochter van Johannes van Onselen en Johanna Cornelia van Onselen – Clausman. Het echtpaar heeft vier zonen en een dochter. Johanna is de jongste van het gezin en is ongehuwd. Wanneer Johanna wordt geboren woont... Lees meer

Johanna Cornelia van Onselen is de dochter van Johannes van Onselen en Johanna Cornelia van Onselen – Clausman. Het echtpaar heeft vier zonen en een dochter. Johanna is de jongste van het gezin en is ongehuwd.

Wanneer Johanna wordt geboren woont het gezin in de Javastraat 26. Vervolgens wonen ze ook op de Loosduinscheweg 953, Anna van Buerenstraat 112 en in 1938 gaan ze wonen op de Laan van Poot 284. Haar vader Johannes sterft op 14 februari 1943 een natuurlijk dood.

Op 3 maart 1945 woont Johanna met haar moeder en broer Cornelis Johannes in het perceel François Valentijnstraat 205. Er verblijven in de woning ook drie evacuees uit de Gerard Reijnststraat 2. De evacuees zijn van het gezin Klaui en waren op 2 maart uit hun woning gebombardeerd en hadden die nacht bij de familie van Onselen vertoefd.

Omstreeks 9 uur volgde het tweede bombardement en werd een hele rij huizen waartoe het perceel François Valentijnstraat 205 behoorde getroffen door bommen. Het huis begon in te storten en de aangrenzende woningen begonnen te branden. De dochter van het gezin Klaui, Maria Catharina, werd dodelijk getroffen en is door haar vader uit het perceel gehaald.

Johanna was op dat moment op de tweede etage aan de achterzijde in haar slaapkamer. Haar moeder ging kijken maar kreeg de slaapkamerdeur niet open. Johanna reageerde ook niet op het roepen van haar moeder. Klaarblijkelijk was de slaapkamer getroffen en was Johanna overleden en met het puin naar beneden gestort.

Haar broer Cornelis Johannes van Onselen heeft de Technische Noodhulp gevraagd of men wilde zoeken naar het lichaam van zijn zuster Johanna. Op de dag na Pasen ging hij kijken bij het perceel François Valentijnstraat 205 en zag hij dat men aan de voorzijde had gegraven. Op zijn verzoek is men toen ook aan de achterzijde gaan graven omdat hij wist dat Johanna zich aan de achterzijde van het huis bevond. Een dag later zijn door Ploeg 23 aan de achterzijde beenderresten gevonden en die zijn overgebracht naar het schoolgebouw aan de Koningin Sophiestraat. De beenderresten waren verzameld in een grijs emaillen pan en in een houten radio-kist. Genummerd als 421 zijn uiteindelijk de beenderresten bezorgd bij het bomdetachement Zuidwal 47.

Op 30 april 1945 hoorde Hulpofficier van Justitie en onderinspecteur, Wilhelmus Cornelis Johannes Wooning, de moeder Johanna Cornelia van Onselen – Clausman. Ze kan de beenderresten uiteraard niet herkennen als van haar dochter maar de emaillen pan en radiokist zijn wel haar eigendom. Tussen de beenderresten zit ook een metalen gesp van een damesceintuur die ze wel herkend. Haar dochter had namelijk een rode lederen ceintuur met zo’n zelfde gesp. De moeder had die ochtend nog deze ceintuur bij haar dochter over het ledikant zien hangen.

Op 1 juni zijn de stoffelijk resten, d.m.v. een verlof tot begraven, vrijgegeven door onderinspecteur Wooning. Ze zijn op 18 juni afgegeven aan één van haar broers en op donderdag 21 juni bijgezet in het familiegraf op de R.K. Begraafplaats Sint Petrus Banden aan de Kerkhoflaan Den Haag.

NL-HaHGA 1165 01 inventaris 152 EN OF 153 LBD 1945 Kaartsysteem bombardement 3 maart, Slachtofferkaart 421 7-3

Het Binnenhof 21 juni 1945

Dit slachtoffer is opgenomen in het 3 maart 1945 Bezuidenhout bombardement register door Stichting WO2 Sporen komende uit het onderzoek naar Haagse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u meer informatie over dit slachtoffer of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Stichting WO2 Sporen.

https://www.wo2sporen.eu/oorlogsgravenstichting

Info@wo2sporen.eu

Sluiten
Bron: Haags Gemeente Archief en Delpher

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen RK op 01 februari 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu