Theodor Max Chotzen
1901-1945
Onderscheiding
BL.
Bijdragen
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Levensverhaal van Theodor Max Chotzen
Een keltoloog, taalkundige en pacifist onder de wapenen en in het verzet.Deze kennismaking met Theodor Max Chotzen is mogelijk gemaakt door onderzoek verricht door Kees Veelenturf en Lauran Toorians, verhalen verteld door zijn dochter, de...
Lees meer
Een keltoloog, taalkundige en pacifist onder de wapenen en in het verzet.Deze kennismaking met Theodor Max Chotzen is mogelijk gemaakt door onderzoek verricht door Kees Veelenturf en Lauran Toorians, verhalen verteld door zijn dochter, de Grebbestichting , onderzoek bij het NIOD en medewerking van de Oorlogsgravenstichting.
Sluiten
Bron: Kleindochter Wiesje de Boer
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 01 april 2016
Boek van Chotzen: Primitieve keltistikiek: openbare les, gehouden bij de opening van zijn colleges als privaat-docent in de Keltische philologie aan de universiteit van Amsterdam, 9 october 1931.
Dit boek vond ik in de kast van mijn vader, dat hij vermoedelijk heeft gekregen van de heer Chotzen in de oorlog, toen hij ondergedoken zat bij mijn opa en oma.
Bron: Uit de kast van mijn vader. Zie bovenstaand bericht.
Geplaatst door Eva van Heijningen op 04 mei 2021
Uit de memoires van mijn vader over de heer Chotzen, onderduiker bij mijn opa en oma
Mijn vader over de heer Chotzen:
Keltoloog Dr. Chotzen. een van de 11 onderduikers van mijn oma. Papa (toen 17 jaar) had het vaker over hem. ”ik heb veel aan hem gehad. Zo zei hij dat ik na de oorlog gymnasium moest gaan doen. Hij heeft mij de...
Lees meer
Mijn vader over de heer Chotzen:
Keltoloog Dr. Chotzen. een van de 11 onderduikers van mijn oma. Papa (toen 17 jaar) had het vaker over hem. ”ik heb veel aan hem gehad. Zo zei hij dat ik na de oorlog gymnasium moest gaan doen. Hij heeft mij de rijkdom van de klassieke oudheid laten opflitsen.”
Ik las vandaag zijn naam in de memoires van mijn vader en heb zijn naam gegoocheld en stuitte tot mijn grote ontroering op deze foto...
Citaat uit memoires van mijn vader: “Een heertje, geleerd, werkzaam in het Vredespaleis deed nog altijd dienst, ondanks het verbod daartoe jegens joden. Durfde echter niet meer thuis te overnachten, Iedere avond laat, vlak voor Spertijd, kwam hij, de Keltoloog Dr. Chotzen, in het donker binnen, nam deel aan de gesprekken, wist veel interessants over de oorlog te vertellen. De saamhorigheid dier avondlijke gesprekken. Je was op elkaar aangewezen, uitgaansmogelijkheden waren gering, des s avonds vroeg binnen etc. En zo voerde men gesprekken over de nood van ons land, van Europa, die van Indie...Na enige tijd achtte Dr. Chotzen het niet meer nodig de nachten elders door te brengen. Er was al die tijd niets gebeurd en daarom bleef hij maar thuis, ondanks waarschuwingen mijner moeder die een neus voor onraad had. Tegen het einde van de oorlog zou hij nog worden opgepakt en niet terugkeren.."
Mijn tante Ank,: "Ik kan me de heer Chotzen goed herinneren. Hij sliep op de zolderkamer. Zijn leeftijd toen, verbaast me. In mijn ogen was het een oude heer, maar ik was toen dan ook 10 of 11 jaar oud. We waren zeer ontdaan toen we hoorden dat hij was opgepakt. Voor zover ik mij kan herinneren liep het contact via onze Jaap (van Heijningen) die vaak in de bibliotheek van het Vredespaleis kwam. Hij was de eerste onderduiker bij ons thuis. In totaal zijn er zeker tien personen geweest die korte of langere tijd bij ons in huis waren. Daar komen Jaap en Leo ook nog bij, want die werden ook verondersteld in Duitsland te werken. Grote risico's hebben mijn ouders gelopen."
Ik las dat de heer Chotzen een dagboek had bijgehouden. ik ben heel benieuwd of er iets in staat over mijn opa en oma, (L. en S. van Heijningen)en vader. Ze woonden in de van Kinsbergenstraat in Den Haag.
Sluiten
Bron: Uit de memoires van mijn vader, de heer Mr. L van Heijningen, over de heer Chotzen
Geplaatst door Eva van Heijningen op 04 mei 2021