Teunis van Est

1913-1942

Teunis-van-Est_2023-02-12-091826_pepr.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 29 jaar geworden

Geboren op 19-07-1913 in Rotterdam 

Overleden op 18-10-1942 in Rotterdam 



Afbeeldingen

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Monument Geloof en Vrijheid, Eerste Pijnackerstraat Rotterdam

Het reliëf bestaat uit een fakkel, waarin bovenaan een figuur het verzet uitbeeldt. Onder zijn gespreide armen zoeken mannen, vrouwen en kinderen bescherming. Op zijn schouder zijn als twee figuurtjes Geloof en Vrijheid weergegeven. Aan de voet... Lees meer

Het reliëf bestaat uit een fakkel, waarin bovenaan een figuur het verzet uitbeeldt. Onder zijn gespreide armen zoeken mannen, vrouwen en kinderen bescherming. Op zijn schouder zijn als twee figuurtjes Geloof en Vrijheid weergegeven. Aan de voet van de plaquette worden activiteiten uit het begin van het Verzet afgebeeld, nl. het vervaardigen van illegaal drukwerk en het nemen van vingerafdrukken voor valse persoonsbewijzen.
Het kunstwerk werd gemaakt door Loekie Metz.

Sluiten
Bron: Foto Wikipedia

Geplaatst door Karin van Est op 21 juli 2022

Geloof en Vrijheid
20230525 100338

Ter nagedachtenis aan Teunis van Est

Tijdens de bezettingsjaren kwam er in het gebouw "Geloof en Vrijheid" aan de 1e Pijnackerstraat in Rotterdam regelmatig een groep verzetslieden bijeen. Mijn oom, Teunis van Est, was één van hen. De groep hield zich o.a. bezig met het vervalsen van... Lees meer

Tijdens de bezettingsjaren kwam er in het gebouw "Geloof en Vrijheid" aan de 1e Pijnackerstraat in Rotterdam regelmatig een groep verzetslieden bijeen. Mijn oom, Teunis van Est, was één van hen. De groep hield zich o.a. bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen en het drukken van illegale geschriften.

Eén van deze bijeenkomsten werd verraden. Op 18 oktober 1942 verschenen er vijf foute rechercheurs van groep 10, de beruchte afdeling van de Rotterdamse politie die zich bezig hield met de Jodenvervolging en de bestrijding van het verzet, bij het pand aan de 1e Pijnackerstraat. Er werd een inval gedaan en er ontstond een vecht- en schietpartij. Drie mensen werden door politiekogels getroffen en kwamen bij deze inval om het leven. Dit waren Teunis van Est, Jacob Jan Hamelink en Emanuel Zwitser.

Ter nagedachtenis aan de drie omgekomen verzetslieden werd er in 1961 een monument opgericht aan de 1e Pijnackerstraat te Rotterdam. Helaas werd dit monument in januari 2022 gestolen. Op 3 mei 2023 werd er een nieuw gedenkteken geplaatst in de vorm van een foto van het originele monument met daaronder een plaat met daarop een tekst en foto's van de drie omgekomen verzetshelden.

Het "Verzetsherdenkingskruis", een nationale onderscheiding, werd postuum door het Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis aan Teunis van Est toegekend. De onderscheiding werd uitgereikt door Prins Bernhard en door mijn vader, Arie van Est, in ontvangst genomen.

Sluiten
Bron: Familie geschiedenis en Boek Dr.L. de Jong - Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog deel 6 Juli '42 - Mei '43 Eerste helft

Geplaatst door Karin van Est op 19 juli 2022

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer E1247
T.v.Est.jpg

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Rotterdam, 'Lloyd-monument'

Plaats:
Rotterdam

Rotterdam, 'Lloyd-monument'

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen
Menu