Betje Frenkel

1883-1944

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 60 jaar geworden

Geboren op 06-09-1883 in Utrecht 

Overleden op 02-03-1944 in Westerbork 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Over Betje Frenkel.

Adres: Adelheidstraat 82 te Den Haag (Bezuidenhout). Locatie van overlijden: SS-doorvoerkamp Westerbork. Locatie laatste rustplaats: Ned. Isr. Begraafplaats te Wassenaar. Betje Frenkel was in de jaren twintig enige jaren vice-consul voor Nederland... Lees meer

Adres: Adelheidstraat 82 te Den Haag (Bezuidenhout).

Locatie van overlijden: SS-doorvoerkamp Westerbork.

Locatie laatste rustplaats: Ned. Isr. Begraafplaats te Wassenaar.

Betje Frenkel was in de jaren twintig enige jaren vice-consul voor Nederland in Jeruzalem. Ze was privé-secretaresse van een bankier. Ze leed al aan kanker toen ze op transport werd gesteld van Westerbork naar Barneveld.
Toevoeging van een bezoeker van de website

In het archief van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung ligt een brief van het Departement van Binnenlandse Zaken van 5 oktober 1942 aan de Generalkommissar zur besonderen Verwendung met een reeks namen van de zogenoemde Frederiks-van Dam-lijst voor wie vrijstelling voor de arbeidsinzet wordt gevraagd. Op deze lijst staat de naam van Betje Frenkel.
Archief Höhere SS-und Polizeiführer NIOD 77-1429

Betje Frenkel is op 2 maart 1944 in het kamp Westerbork omgekomen en op dezelfde dag gecremeerd. De urn met haar as is op de Joodse begraafplaats in Wassenaar bijgezet op veld H, graf nr. 24.
Betje Frenkel was ongehuwd.
Register van joden die in het kamp Westerbork zijn gecremeerd, 1943-1944; archief van de gemeente Westerbork, opgenomen in het archief van de gemeente Midden-Drenthe te Beilen, inv. n 3789

Betje Frenkel woonde samen met haar zusters. Bij hun vertrek naar Barneveld kregen ze het bevel de inboedel van hun huis te laten zoals die was. Een NSB-familie betrok daarna het huis.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Van dit huishouden of van een van de andere gezinsleden zijn ook JOKOS-dossiers (nummers 1064, 37773, 37771) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit de JOKOS-dossiers is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claims, nummers 3585/19888, 3588/19887).

https://www.joodsmonument.nl/nl/page/29986/betje-frenkel

Sluiten
Bron: Joods Monument.nl, Vereniging 18 juni, Erelijst Bezuidenhout.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 21 januari 2018

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Nationaal archief

Bekijk
Menu