Cornelis Groendijk

1883-1945

1428900969.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 61 jaar geworden

Geboren op 20-09-1883 in Den Helder 

Overleden op 08-03-1945 in Ternaard 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Cornelis Groendijk werd geboren op 20 september 1883 in Den Helder. Hij was notaris in Ternaard. In zijn huis werden geregeld vergaderingen van de verzetsbeweging gehouden, mede omdat daar een goede schuilplaats was. In het gezin Groendijk was ook... Lees meer
Cornelis Groendijk werd geboren op 20 september 1883 in Den Helder. Hij was notaris in Ternaard. In zijn huis werden geregeld vergaderingen van de verzetsbeweging gehouden, mede omdat daar een goede schuilplaats was. In het gezin Groendijk was ook het joodse jongetje Leo de Smitt opgenomen (die de oorlog heeft overleefd).

Toen de bezetter begin maart 1945 een razzia in het dorp hield, werd de schuilplaats ontdekt. Een zoon van de notaris en Albert Douwes Nauta werden gearresteerd. Een derde onderduiker, S. Sikkes (zoon van de veldwachter), wist te ontkomen. Groendijk jr. en Nauta werden opgesloten in de plaatselijke herberg, waaruit ze wisten te ontsnappen. Ze doken onder op de boerderij van Rinsma.

Op 7 maart kreeg notaris Groendijk een waarschuwing dat men hem ook wilde arresteren. Hij dook meteen onder. Toen hij de volgende dag een Duitse patrouille tegenkwam, keerde hij meteen weer om. Dit wekte argwaan. Groendijk werd gesommeerd van zijn fiets te stappen, maar volgde dit bevel niet op, waarop de bezetter hem neerschoot. Hij stierf ter plaatse. Groendijk werd begraven op de N.H. begraafplaats in Hoorn op Terschelling.

Sluiten
Bron: Deze informatie is o.a. te vinden op www.oorlogsmonumenten.nl bij monumenten in Ternaard: Gedenkraam in de N.H. kerk.

Geplaatst door rgroendijk op 13 april 2015

C. Groendijk

Geplaatst door rgroendijk op 13 april 2015

1428900969

Cornelis Groendijk staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

N.H. Begraafplaats te Hoorn


Vak/rij/nummer A20-B
groendijk.c.2008.jpg

Categorieën

Monument

Naam:
Ternaard, oorlogsmonument

Plaats:
Noardeast-Fryslân

Ternaard, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu