Jan Willem Hageman

1895-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 49 jaar geworden

Geboren op 09-05-1895 in Maarssen 

Overleden op 06-06-1944 in Overveen, duinen 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Straatnaambord J.W. Hagemanstraat in Eibergen onthuld op 2.10.2021

https://www.destentor.nl/achterhoek/eerbetoon-aan-alle-verzetsstrijders-dit-is-dus-het-verhaal-van-j-w-hageman~a0862b04/Lees meer
Bron: Nationaal Onderduikmuseum

Geplaatst door Ina Brethouwer op 04 oktober 2021

Jan Willem Hageman, leider van LO Eibergen

Jan Willem Hageman werd geboren 9 mei 1895 in Maarssen. Hij werkte als ambtenaar bij de gemeente Eibergen, afdeling bevolking en burgerlijke stand. Daarnaast werkte hij als agent voor twee verzekeringsmaatschappijen. Reeds op 15 mei 1940 begint... Lees meer

Jan Willem Hageman werd geboren 9 mei 1895 in Maarssen. Hij werkte als ambtenaar bij de gemeente Eibergen, afdeling bevolking en burgerlijke stand. Daarnaast werkte hij als agent voor twee verzekeringsmaatschappijen.

Reeds op 15 mei 1940 begint Jan Hageman alle Duitse maatregelen te saboteren wat betreft o.a. de arbeidsinzet, persoonsbewijzen en distributie. Als in Eibergen de lokale afdeling van de Ordedienst (OD) wordt opgericht, sluit Jan zich meteen aan en zo wordt hij ook betrokken bij het werk van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Hij wordt leider van de LO Eibergen. Zijn schuilnaam “Kleine Jan” typeert zijn bescheidenheid. In feite zou een alias “Grote Jan” beter op z’n plaats zijn, want hij doet wat zijn hart hem ingeeft en dat is allesbehalve gering. Via verzetskameraad Henk Heinen van Drukkerij Heinen in Eibergen maakt Jan Hageman in het najaar van 1943 kennis met Kees Ruizendaal alias Zwarte Kees, leider van de Knokploeg Aalten, actief in de Achterhoek en daarbuiten. December 1943 werkt hij mee aan een kraak van de Knokploeg op het distributiekantoor Eibergen. Hij wordt gevangen genomen maar na tien dagen vrijgelaten. Het hanteren van wapens ligt hem niet zo. Liever werkt hij met geestelijke wapens ook vanuit zijn christelijk geloof. Hij beseft daarbij wel, dat wapens in die moeilijke tijden soms nodig zijn.

Medestrijders in het verzet noemen Jan Hageman na de oorlog de stuwende kracht achter het hele verzet in Eibergen met veel contacten buiten deze kring. Als gevolg van het verraad van W. Markus (zie het “Het Grote Gebod”, ook voor de namen van de vele andere slachtoffers in de regio die Markus op zijn geweten heeft) wordt J.W. Hageman op 20 april 1944 gearresteerd. Op 2 juni wordt hij ter dood veroordeeld en met 28 anderen op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Overveen. Hij ligt begraven op De Eerebegraafplaats te Bloemendaal.

Postuum kreeg het echtpaar Jan Willem en Bertha Hageman-Brinkman een eervolle vermelding bij Yad Vashem in 2001, het internationale herdenkingscentrum rond de Holocaust in Israël. Het joods meisje Betty Rosenbaum was in hun gezin opgenomen en overleefde de oorlog. Haar ouders en broertje waren slachoffers van de Holocaust.

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum

Geplaatst door Ina Brethouwer op 04 februari 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Eibergen, oorlogsmonument

Plaats:
Berkelland

Eibergen, oorlogsmonument

Nationaal archief

Bekijk
Menu