Cornelis Hoeve

1889-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 55 jaar geworden

Geboren op 11-11-1889 in Nieuwendam 

Overleden op 01-01-1945 in Mauthausen 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Overlijdensbericht

Cornelis Hoeve
Bron: Trouw 29-01-1946

Geplaatst door Wulfert Hop op 02 juli 2020

45249893811543c8bce64b1367c4dda1 v1

Engelandvaarders

Dirk de Graaf en Cornelis Hoeve uit Zunderdorp waren vrienden. Dirk was handelaar in kolen, Cornelis had een transportbedrijf. Dirk en Cornelis zaten samen in het verzet. Ze hadden een netwerk samengesteld van onderduikadressen. Het kwam daarbij... Lees meer

Dirk de Graaf en Cornelis Hoeve uit Zunderdorp waren vrienden. Dirk was handelaar in kolen, Cornelis had een transportbedrijf. Dirk en Cornelis zaten samen in het verzet. Ze hadden een netwerk samengesteld van onderduikadressen. Het kwam daarbij goed van pas dat ze door hun werk veel mensen kenden.

Bij Dirk en zijn vrouw Cornelia zaten ook onderduikers in huis. Een van hen, Jan Emmer, was geheim agent voor de britten. Hij wilde voor zijn werk graag naar Engeland. Maar het was niet bepaald eenvoudig om er te komen. Er waren meer mensen die voor de gallieerde strijdkrachten wilden gaan werken. Cornelis en Dirk beraamden een plan om de de overtocht van deze mensen naar Engeland mogelijk te maken.

Ook hun vriend Henk Rempe uit Schellingwoude was bij dit plan betrokken. Hoe de samenwerking met Henk Rempe precies ging, weten we niet.

VOORBEREIDINGEN
Een oversteek naar Engeland moest in het diepste geheim plaatsvinden. Er werd een boot gekocht waar eerst flink aan gesleuteld moest worden om ‘m zeewaardig te maken. Ook had de groep een kar nodig om de boot naar de kust te krijgen en uiteraard brandstof voor de overtocht. Cornelis kende vlakbij de duinen van Callantsoog een boer die bereid was de boot een tijdje verborgen te houden op zijn boerderij.

De voorbereidingen namen maanden in beslag. Toen alles klaar was voor vertrek, gaf Cornelis Hoeve de mannen die naar Engeland hoopten te gaan een zelfgemaakte Goudse kaas mee voor Koningin Wilhelmina. De eerste poging om naar Engeland over te varen, mislukte. De boot en de trailer raakten bij de boerderij in Callantsoog in de sloot. Op 17 september 1941 deed men een tweede poging. ‘S Avonds laat (uiteraard moest het vertrek in donker plaats vinden) gingen de 6 mannen aan boord. Zij slaagden er in de zee op te varen. Twee dagen later werden ze opgepikt door Engelse mijnenvegers. Ze kwamen in Engeland aan en de kaas die Cornelis Hoeve meegegeven had, werd overhandigd aan Koningin Wilhelmina.

VERRAAD
Ondertussen verschenen op diverse peperbussen (reclamezuilen) onder andere aan de Kerklaan in Zunderdorp aanplakbiljetten waarop een beloning van 1000 gulden uitgeloofd werd voor het aangeven van mensen die in het verzet zaten.

Drie maanden na de geslaagde overtocht bleek dat iemand Cornelis, Dirk en Henk had verraden. Ze werden door de duitsers gearresteerd en Dirk en Cornelis kwamen in een concentratiekamp om het leven. Dirk de Graaf stierf 1942 in concentratiekamp Neuengamme. Cornelis Hoeve overleed op 1 januari 1945 in Mauthausen. Van Henk Rempe weten we alleen dat hij in 1944 in Duitsland is overleden.

Over wat er met Cornelis Hoeve is gebeurd na zijn arrestatie is meer bekend. Cornelis werd eerst in Amsterdam verhoord. Tijdens het verhoor werd hij geslagen maar hij liet niets los. Daarna kwam hij terecht in kamp Vught, een SS-kamp in Brabant waar veel politieke gevangenen zaten

Minne, zoon van Cornelis, kon hem daarna af en toe bezoeken. Cornelis heeft de kans gehad om te vluchten maar hij heeft het niet gedaan. Hij was bang dat zijn gezin opgepakt zou worden. Hij wist ook dat als hij zou ontsnappen zijn medegevangenen het zouden moeten bezuren. Bij een ontsnapping namelijk werden de andere gevangenen gedwongen om nachtenlang in weer en wind in de houding te staan.

In 1944 werd Cornelis overgebracht naar concentratiekamp Dachau en later naar Mauthausen. Er werd daarna niets meer van hem vernomen. Pas na de bevrijding bleek hij te zijn gestorven aan een bloedvergiftiging.

Bron:
Boek Als wij vergeten is alles vergeefs geweest
- Landelijk Amsterdam-Noord 1940-1945
Pagina 44

Sluiten
Bron: Boek Als wij vergeten is alles vergeefs geweest - Landelijk Amsterdam-Noord 1940-1945

Geplaatst door John Hoeve op 11 mei 2016

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal archief

Bekijk persoonsdossier

Monument

Naam:
Zunderdorp, plaquette op de gevel van de Protestantse kerk

Plaats:
Amsterdam

Zunderdorp, plaquette op de gevel van de Protestantse kerk
Menu