Johannes Klingen

1913-1942

1392466944.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 28 jaar geworden

Geboren op 22-02-1913 in Gilze en Rijen 

Overleden op 24-01-1942 in Den Haag 



Afbeeldingen

Afbeelding toevoegen?

Klik hier

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Broeder Joseph

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 15 februari 2014

1392466944

De dood van broeder Joseph

Johannes Klingen is samen met zijn naaste medewerker Henk Schoenmaker gefusilleerd (mogelijk) op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar. Hun stoffelijke overschotten zijn destijds niet in de duinen begraven, maar overgebracht naar het Crematorium... Lees meer

Johannes Klingen is samen met zijn naaste medewerker Henk Schoenmaker gefusilleerd (mogelijk) op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar. Hun stoffelijke overschotten zijn destijds niet in de duinen begraven, maar overgebracht naar het Crematorium Velsen in Driehuis. Daar zijn de lichamen dezelfde dag gecremeerd en geborgen in urnen met nummers 12831 en 12832. Deze urnen zijn direct na de crematie overgedragen aan de Duitse Inspektor H. Nowottnick uit Utrecht. Wat die met de asbussen heeft gedaan, is helaas onbekend.

Sluiten
Bron: Oorlogsgravenstichting

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 15 februari 2014

OVL akte J Klingen

Boek over de verzetsgroep broeder Josef Klingen

Het boek "Radio Bolwerk Heemstede" is een reconstructie van het verzet in de eerste twee bezettingsjaren en wel in het bijzonder rond de groep van ‘broeder Josef Klingen - PAøXL'. Alias ‘Gruppe Heemstede’, zoals de Duitse bezetter hen noemde. Wat... Lees meer

Het boek "Radio Bolwerk Heemstede" is een reconstructie van het verzet in de eerste twee bezettingsjaren en wel in het bijzonder rond de groep van ‘broeder Josef Klingen - PAøXL'. Alias ‘Gruppe Heemstede’, zoals de Duitse bezetter hen noemde. Wat motiveerde hen om te spioneren en contact te leggen met ‘Londen’, maar ook hoe kon het zo tragisch aflopen?
Het boek geeft een inkijkje in de verwevenheid tussen amateur en professionele radiomensen. Vaak was het ‘ons kent ons’ wat hen samen bracht; familie, jeugd, vereniging of hun militaire diensttijd. Dit alles speelde zich af in een vijandige omgeving van spionage en contraspionage; wie is er nog meer te vertrouwen?
Situaties die wij niet kennen. Het lijkt een spannend verhaal, maar er was ook nog een familieachterban die met vragen achter bleef.
Door archiefmateriaal kreeg de schrijfster de bevestiging van ze al vermoedde, de groep was kansloos. Maar hoe hebben zij het verraad kunnen laten gebeuren?
De bewondering voor hun verzetsactiviteiten nam alleen maar toe. Fouten waren immers vooral pas achteraf zichtbaar? Deze vrijheidsstrijders konden alleen ongebaande paden bewandelen.
Door operaties van de verschillende geheime diensten, kreeg zij meer duidelijkheid. Om de tijdgeest te begrijpen is er ook gezocht naar politieke kernzaken, die voor geheel bezet Nederland golden. Het boek biedt veel aanknopingspunten.
De schrijfster, Elly Jansen - Juffermans, is een nichtje van Henk Schoenmaker. Henk was de rechterhand van Broeder Josef Klingen - PAøXL. Beiden werden op 24 januari 1942 gefusilleerd. Hun graven zijn nooit gevonden.

Sluiten
Bron: Eddy R.L. Krijger - PAøRSM, Werkgroep VERON Historisch Archief.

Geplaatst door Ed Krijger op 05 februari 2025

Radio Bolwerk Heemstede

Verzetsherdenkingskruis toegekend aan Johannes Klingen (postuum).

Bron: Vereniging 18 juni: uit Heuvel, C.C. van den en Tensen, W.J.C. (1985). Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis. Alphen aan de Rijn, Nederland: Samson Uitgeverij.

Geplaatst door Jurriaan Wouters op 09 augustus 2023

Boek over de familie Klingen

Annette Oudejans schreef een boek over de familie Klingen en hun verzetsactiviteiten dat het leven kostte aan een vader en drie kinderen. Joseph is een van de omgekomen zoons van de familie Klingen.Lees meer via onderstaande link.
Bron: https://ilibrariana.files.wordpress.com/2012/01/klingen1.pdf

Geplaatst door M. Rodenburg op 29 juni 2018

Voeg zelf een verhaal of document toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu