Menu

Projecten

Ieder oorlogsslachtoffer heeft een verhaal. Soms indringend soms kort of eenvoudig. Wij geloven dat wij door het vertellen van deze verhalen in combinatie met een oorlogsgraf bijdragen aan het besef bij jongeren dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.

Op deze pagina vindt u een overzicht van een aantal van deze projecten die zijn gerealiseerd dankze de steun van de Vrienden van de Oorlogsgravenstichting. Om ons werk te kunnen blijven doen, hebben uw steun hiervoor hard nodig. U kunt donateur worden van de Vrienden van de Oorlogsgravenstichting maar ook een eenmalige gift aan een van deze projecten is mogelijk.

Zo zien mensen eruit die in vrede leven

Bij het herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen vindt u deze spiegel ontworpen door Renée van Bavel en mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Oorlogsgravenstichting.

Lang Zouden ze Leven

De Oorlogsgravenstichting bestaat 75 jaar. Is dat een reden om te vieren? Wij denken van wel. Want hoe gruwelijk de aanleiding ook… oorlogsslachtoffers herdenken is, in de visie van de Oorlogsgravenstichting, meer dan met verdriet achteromkijken. Het is juist ook een manier om verder te kunnen. Om te leren. Om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van herdenken en aan de hand van prikkelende vragen op zoek te gaan naar gezamenlijk herdenken in diversiteit…

Een jaar lang staan wij iedere week voor één oorlogsslachtoffer stil bij zijn of haar geboortedag. Dit doen wij op onze website, social media maar ook door plaatsen van bordjes met een QR code bij het graf of een markante plaats uit het leven van het oorlogsslachtoffer. Een korte film vertelt het verhaal van de bijzondere man of vrouw op de dag dat hij of zij jarig zou zijn geweest. ‘Lang zouden zij leven’. De verhalen kunt hu hier bekijken.

Eerbewijs

Op 4 mei staan wij stil bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna. Met Eerbewijs herdenken wij onze doden en willen wij generaties overbruggen. Deze herdenking wordt gemaakt door Nederlanders vanuit alle delen van ons koninkrijk, en uit alle generaties. Zo leggen ieder jaar kinderen en jongeren 4000 bloemen op Nationaal Ereveld Loenen. Op ieder graf één.

Karsu zing Echo

Steun een project

Wilt u een specifiek project steunen? Vermeld dan de naam van dit project bij de overschrijving van uw gift of neem contactmet ons op.

Steun ons

Steun de Vrienden van OGS op de manier waarop u wilt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief