Jaap Smit volgt Piet Hein Donner op als president van de Oorlogsgravenstichting

Geplaatst op 24 november 2022

Na elf jaar heeft Piet Hein Donner op 23 november 2022 afscheid genomen als president en voorzitter van de raad van toezicht van de Oorlogsgravenstichting. Hij begeleidde in die rol de koerswijziging van de stichting waarin de focus steeds meer kwam te liggen op educatie en moderne vormen van herdenken. Een koerswijziging die resulteerde in de realisatie van een nieuw herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen en een toenemende belangstelling van de Indonesische bevolking voor de erevelden in Indonesië.

Bij zijn afscheid ging Donner op in op de vraag of het herdenken van het verleden nog toekomst heeft en op de waanzin van de oorlog: “De vrede bewaren is wat het meest belangrijk is; en daar zijn wij steeds minder vaardig in. Het lijkt zo eenvoudig en zo vanzelfsprekend, zeker in een land dat zo gewend is aan vrede en zo verwend daarmee, dat we verbaasd zijn dat er in onze omgeving nog oorlog mogelijk is. Maar vrede bewaren is meer dan praten; het vergt inzet, moed en geloof. Veel en hard werk, en niet alleen van overheden; het vergt inzet van ieder.“

Piet Hein Donner wordt als president opgevolgd door Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland. Smits’ eerste taak was het bedanken van zijn voorganger en het overhandigen een miniatuur versie van het beeld ‘de Vallende Man’, van de Rotterdamse beeldhouwer Cor van Kralingen dat symbool staat voor alle gevallenden uit de Tweede Wereldoorlog en een plaats heeft op veel Nederlandse Erevelden.

Lees hier de volledige speech van Piet Hein Donner

Menu