Gevallen voor het Vaderland. "Snel en vaardig, kalm en waardig!" Opdat…
Gevallen voor het Vaderland. "Snel en vaardig, kalm en waardig!"
Opdat wij niet vergeten...
Onderdeel: PAG Compagnie-2e Bataljon-2e Regiment Wielrijders.
Rang: Reserve Tweede Luitenant.
Functie: Sectiecommandant Pantser Afweer Geschut (PAG).
Adres: Bezuidenhoutseweg 333 te Den Haag (Bezuidenhout, 2594 AR).
Beroep: Adjunct-inspecteur van Politie te Den Haag.
Locatie van sneuvelen: Dordrecht/Vriesebrug.
Locatie laatste rustplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen.
Wijze van sneuvelen: Luitenant Boots bevond zich achter een barricade bij de Vriesebrug waar een stuk Pantser Afweer Geschut (PAG) en een stuk 7 veld van 4-II- K.R.A. stonden opgesteld. Toen de kantonnements-commandant (Lkol Mussert) hem, na een vuurduel van het stuk 7 veld met Duitse tanks, zei, dat er op Franse tanks werd geschoten, verliet hij zijn dekking, liep de weg op met zijn verrekijker en werd prompt door mitailleurvuur uit deze tanks gedood.
Op 12 mei (Eerste Pinksterdag) in de avond en 13 mei in de ochtend vonden er in Dordrecht hardnekkige straatgevechten plaats bij het NS-station, langs de spoorweg en op het spoorwegemplacement. Er was een geimproviseerde verdediging gevormd achter de stadsgracht die de oude en nieuwe stad scheidde om de binnenstad af te schermen. Daarbij waren 6 bruggen gebarricadeerd en verdedigd met stukken PAG van 47 mm, en mitrailleurs. Bij de Vriezebrug stond bovendien een stuk PAG 7-veld (66mm) van de sectie onder 2e luitenant Boots. Boots kreeg het commando over deze twee stukken. Het was daar opgesteld onder de pui van het kantonnement ziekenverblijf en kon vuur uitbrengen op het Vrieseplein. Aan de andere zijde van de Vriesestraat, aan de stadszijde, - naast het PAG - stond een stuk 7-veld van 3./KRA voor de groentezaak van dhr. J.D. Mol. Boots richtte zijn commandopost in de groentezaak in. In de middag van 13 mei kwam de melding dat er vanuit Dubbeldam Duitse pantserwagens langs de singels naderden en dus langs die route in de rug van de verdedigers van de Vriesebrug zouden komen. Omstreesk 14:oou werden pantserwagens waargenomen die de Johan de Wittstraat naderden en Boots gaf het bevel om de stukken om te draaien richting de binnenstad en de barricaden aan weerszijden van de brug aan te passen aan de nieuwe aanvalsrichting. Kort daarop kwamen twee Duitse pamtserwagens kwamen na elkaar het Vrieseplein oprijden vanaf het westen (dus niet vanaf de Vrieseweg) waarna er een vuurgecht ontstond. De eerste pantserwagen/tank werd uitgeschakeld door de 7-veld, maar een tweede pansterwagen/tank reed op naar de brug onderwijl het stuk 7-veld uitschakelend met een voltreffer op de vuurmond van de 7-veld, waarna het tevergeefs vurende PAG ook werd geraakt. Luitenant Boots was door een granaat van de tank (Pz.III met 3,7 cm kanon) op slag gedood wegens een naast de neus binnengedrongen scherf.
Overig: Ongehuwd. Zoon van Jules Paul Boots en Henrica Johanna Cornelia Maria de Wijs. Oudste broer van 2 andere kinderen. Vader was Reserve-Kolonel J.P. Boots; Commandant van de Vrijwiilige Landstrom te Den Haag. R.K.
Eerst begraven in Dordrecht, later herbegraven.
Luitenant Jan Piete Boots verbind zich op 1 oktober 1930 als vrijwilliger voor één jaar bij het Landstromverband te Den Haag bestemd voor de gewapende dienst bij de Landmacht (Infanterie) met ten hoogste 300 oefenuren per jaar. Tenzij het tegendeel zou blijken, werd deze verbintenis geacht, telkens met één jaar verlengd. Op 26 februari 1932 werd de luitenant als vrijwiilige rvan de Landstrom ontslagen. Op 20 juni 1932 buiten zijn tegenwoordigheid ingelijfd bij het Regiment Grenadiers als gewoon dienstplichtig van de lichting 1932, betsemd voor de opleiding tot onderofficier en op dato uitstel van de eerste oefeninggekregen. Op 8 oktoebr 1935 is hij overgeplaast naar het Regiment Wielrijders en in werkelijke dienst voor de eerste oefening opgeroepen. Op 23 juli 1936 is hij tot vaandrig bevorderd en vanaf 3 september 1936 behoorde hij tot het reserve-personeel vand e Koninklijke LAndmacht. Vanaf 1 januari 1939 beveorderd tot Reserve-Tweede Luitenant bij het Korps Wielrijders. Vanaf 1 maart 1939 is hij vanwege een reorganisatie naar het 2e Regiment Wielrijders overgeplaatst. Op 29 augustus 1939 is hij gemobiliseerd.
Bron: Nederlandse gesneuvelden in de meidagen 1940, J.W. de Leeuw (ASPEKT).
Bron: Zuidfront Holland.
Bron: L.J.P. Knoops, 1995, De Militaire Wielrijders: het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten, Gedenkboek Stichting Militaire Wielrijders.


Website-vermeldingen:
- Dodenboek Bezuidenhout.
Onderscheiding:
- Het 'OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940', postuum toegekend.

Bron: Bureau Decoraties, Ministerie van Defensie.






Bron: Ministerie van Defensie.


Bron: Open Archieven.