Java 1948
Ter gelegenheid van de herdenking van de Indië Herdenking op 15 augustus wordt in samenwerking met het Zuidelijk Toneel in het herdenkings en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen eenmalig de voorstelling Java, 1948 opgevoerd. Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid bloemen te leggen bij de Indische Kruizen op het ereveld.
Java 1948
Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.
Lees hier meer over deze bijzondere voorstelling.
Reserveren
Er is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Reserveer nu door een e-mail te sturen aan oorlogsgravenstichting@ogs.nl. U ontvang dan begin augustus een mail met de toegangsbewijzen en informatie over de locatie.
Het bijwonen van de voorstelling is gratis. Wilt u toch een bijdrage willen leveren dan is een donatie aan de Vrienden van de Oorlogsravenstichting van harte welkom.
Reserveren
Er is maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Reserveer nu via het inschrijfformulier. U ontvang dan begin augustus een mail met de toegangsbewijzen en informatie over de locatie.
Het bijwonen van de voorstelling is gratis. Wilt u toch een bijdrage willen leveren dan is een donatie aan de Vrienden van de Oorlogsravenstichting van harte welkom.
De zeven Indische kruizen
Op Nationaal Ereveld Loenen staan zeven kruizen met daarop de namen van de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië. Zij verbinden het ereveld met de 25.000 graven op Java. Na afloop van de voorstelling zullen we daar met elkaar kort stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Zo zal er een Melatikrans worden gelegd. De Melati (de Indische Jasmijn) is het symbool van herdenken van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Kunstenaar Willemien Nijman ontwierp voor de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 een krans bestaande uit vilten Melati die door mensen thuis gemaakt zijn. De kransen die daarvan worden gemaakt worden jaarlijks gelegd bij het Nationaal Indisch Monument in Den Haag en op Bronbeek in Arnhem. Dit jaar zal voor het eerst ook een krans geplaatst worden op het Nationaal Ereveld Loenen.
Kaartjes reserveren
Praktische informatie
Datum: 15 augustus 2023
Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Herdenkings- en educatiecentrum op Nationaal Ereveld Loenen (Groenendaalseweg 68)