Eerbewijs 2022

Op 4 mei staan wij stil bij de gevolgen van oorlog, de echo die doorklinkt op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna. Wij willen met Eerbewijs graag de herinnering aan iedereen die is omgekomen overbrengen op volgende generaties.

Bekijk hieronder de registratie van deze herdenking.

Voorprogramma

Tijdens deze herdenking stonden jong en oud samen stil bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de nabestaanden. Tijdens het voorprogramma waren er diverse voordrachten op het ereveld

Bij de Indische kruizen zingt Annelieke Brouwer het Indisch Onze Vader en Ron Habiboe vertelt over KMA cadet Victor Makatita. De zeven Indische kruizen staan symbool voor alle 28.000 Nederlandse Oorlogsslachtoffers die hun laatste rustplaats hebben gevonden op de erevelden in Indonesië, Thailand en Myanmar. Esmay Usmany droeg een gedicht voor en zong het lied Wat geef ik door. Jongeren speelden, onder leiding van Theater Na de Dam, aan de hand van gesprekken met nabestaanden een voorstelling met als thema ‘taboe’.

Herdenking

Tijdens de herdenking herdachten een kleindochter en achterkleindochter de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom die op Nationaal Ereveld Loenen begraven ligt. Minister Hanke Bruins Slot stond stil bij de slachtoffers die vielen onder de militairen tijdens recente (vredes) missies. Drie leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn vertelden op de Woeste Hoeve het verhaal over oud-leerling Henk Nikkel, die op die plek werd gefusilleerd als vergelding op de aanslag op de SS-officier Rauter. Opperrabbijn Binyomin Jacobs las een gedicht voor en Jon van Eerd zong onder begeleiding van Jeugd strijkorkest Het Britten Waar zijn de bloemen gebleven? en Vergeet je eigen droom niet. De presentatie was in handen van Aldith Hunkar.

Bekijk hier eerdere edities van Eerbewijs

Eerbewijs 2021

Eerbewijs 2020

Eerbewijs 2019

Deze herdenking is mede mogelijk gemaakt door:

V fonds logoset cmykOGS vrienden Logo liggend
Menu